06 augusti 2015

MP - bäst i klassen till döds?

Helt plötsligt kunde jag läsa att försvarsministern funderar på att återinföra värnplikten. Det var ju intressant. Sakfrågan är sin sak, man kan väl tycka både och om det. Det som är intressantare för mig som miljöpartist är hur sossarna något så fullständigt skiter i vad vi gröna månde tycka om saken. S är det stora partiet, S är politikens Malmö FF, man utgår från att man vinner och står på topp. Sån är deras självbild. Man är inte heller blyga för att sno åt sig äran för sånt som andra driver igenom eller tar initiativ till. Sålunda beskriver sig partiet som gav oss både yttre och inre Ringvägen som det stora cykelpartiet i Malmö. Utan att så mycket som blinka. Allt gott kommer från S, om man får tro dem. Men. You teach people how to treat you, som dr Phil säger. Ingen skugga ska falla på S, tvärtom ler jag en smula åt deras fräckhet. Det är vi gröna som måste sluta vara bäst i klassen. Vi kan inte vara ett parti för A-studenter, för de som satt längst fram i klassrummet och lydigt räckte upp handen, för de som seglat genom livet på en räkmacka. Vi måste även ha smutsiga människor i våra led. På fullt allvar skryter vi om doktorshattar, 2,0 på högskoleprovet och andra akademiska meriter, utan att fatta hur exkluderande och elitistiskt det är. Vi håller våra överenskommelser, följer de etiska reglerna och som tack för det går vi back i valet och blir överkörda av S. Vi biter ändå ihop och är glada att få vara med. Självklart tog vi idag pliktskyldigt avstånd från nedrivandet av rasistreklamen i Stockholms T-bana. Man ska ju följa lagen. Åsa Romson ville heller inte ta avstånd från de nya finska kärnkraftsplanerna, för det är ju något som ska beslutas nationellt. Vi står där med regelboken i hand. Själv tror jag att vi behöver vara fräckare, tuffare och göra lite fler shortcuts i det politiska arbetet. Det behövs fler sluggers, fler agitatorer, mer konfrontation och ett enklare språk.
Det är bättre att ta några gula kort än att förlora matchen. Och nån jävla värnplikt blir det inte. Och jag applåderar att rasistreklamen rivs ner i Stockholms T-bana och förbannar att finnarna bygger ett kärnkraftverk till. Jag föreslår att vi kastar handskarna och börjar ta för oss. Respekt får man inte till skänks, det sätter man sig i. Alternativet är bäst i klassen till döds.

2 kommentarer:

raggoparden sa...

Hej! Hoppas du ser detta. Läst din blogg länge och kommenterat nån gång. Ibland är du skitirriterande, ibland klockren. Men jag har inte så ofta nåt att fråga om. Men nu undrar jag, varför inte värnplikt?
Innan värplikten togs bort var jag lätt ljummen i frågan, kanske färgad av bekanta värnpliktsvägrare och i lite uppror mot min far som var stamanställd i tio år. Men nu sen jag sett vad som hände, sånt jag inte tänkt på, som att min födelstestad Östersund rasade ihop totalt efter förlusten av tre regementen och ungefär en tredjedel av alla jobb, likaså min andra hemort Gotland som nu är helt beroende av turismen, så förstod jag att jag konsekvenserna blev enorma.
Förutom problemet med en anställd/avlönad försvarsmakt såklart.
Så varför inte?

Anders sa...

Det är principiellt galet att tvinga människor att bära vapen, så om pliktlagar ska finnas så måste det finnas en hotbild som motiverar det. Så var det under större delen av 1900-talet och så är det i exempelvis israel, men i Sverige idag finns inget direkt militärt hot som jag ser det.