19 augusti 2015

EU-migranter som tillhygge för populister

Varje dag cyklar jag förbi lägret/kåkstaden vid Nobelvägen två gånger, en gång bort och en gång hem. Det luktar öppen spis och ser på håll ut som en camping för långliggare. Vi kan inte ha den sortens läger på en centralt belägen tomt. Det är lika omöjligt som att stänga gränserna och lika oönskat. Det är ovärdigt, hälsofarligt och självklart inte bara att ockupera någons tomt, även om jag känslomässigt har sympati med bz. Någon skrev vid något tillfälle om stället som en "olaglig bosättning", vilket var hejdlöst komiskt. Om människorna som bor på kvartetet Brännaren är organiserade och kriminella vet jag inte, fast jag läser mycket på nätet om saken. Det är väl annars fullt rimligt att organisera sig och helt mänskligt att bryta mot en och annan lag i sin nöd. Men små människor har låga tankar och inga vädjar så till det lägsta hos oss som SD. Det är bara att ta det kallt och diskutera sakfrågor. Att rasisterna är rasister är trots allt ingen nyhet. Däremot är frågan Så tänkte jag och grunnade på hur goda krafter bäst skulle kunna stötta dessa allra mest utsatta. Det är en knepig fråga. Man undanber sig förenklingar.
Då kom ett mail från migranterna själva, åtminstone sas det så, för ingen hade undertecknat, vilket vanligen är en förutsättning för att jag alls ska bry mig. Brevet var extremt välformulerat. Så bra att det triggade mina fördomar rejält. Jag fick liksom för mig att det var vänsteraktivister som formulerat och skrivit. Det andades loksom så. Men det har jag såklart ingen aning om. Man ville ha ett möte för att diskutera framtiden för området nere vid Nobelvägen/Industrigatan. Och det kunde man väl få.
Ett kommunalråd tog bollen och bjöd in till fika och powerpoints, så som ett klokt kommunalråd gör. Men platsen och inramningen dög inte. Ännu ett mail kom och nu var det visst ett anonymt ombud som författade texten. Vissa hade minsann tackat ja till att hålla möte på rivningstomten, skrev man. Vissa är minsann godare än andra, ville man framhålla. Och, ja så var det. Vänsterpartiets oppositionsråd ringde Sydsvenskan och sa sig självklart vilja besöka migranterna på den skitiga industritomten, lägga huvudet på sned och plocka poäng. Styra vill de ju inte längre, som bekant.
Så har då både den vidriga brunhögern och de patetiska vänsterpopulisterna använt en utsatt grupp för att skaffa sig meriter och klick. Det är bara för sorgligt.

Inga kommentarer: