05 juni 2015

"Malmö gav er Zlatan, när kommer cashen för det"

Ni som läser Dagens samhälle såg kanske i förra veckan ett citat av mig där jag frågar när Malmö ska få betalt för att vi gav resten av Sverige Zlatan. Det är såklart tillspetsat och ingen äger Z mer än han själv och i någon mån Paris SG.
Det diskussionen gällde, i den fb-tråd där citatet hömtats, gällde huruvida den som bor i kommuner som har turen att ha naturtillgångar inom sina gränser ska få betalt för det eller eventuellt kommunen eller länet eller så. Med mitt exempel ville jag visa hur korkat hela det tänket är, korkat och inte så lite självömkande.
Malmö är inte skyldig Norrland något och Norrland är inte skyldig Malmö något. Egentligen tycker jag att vi ska ha så lite av skatteutjämning och regionalpolitik som det bara går. Det är i grunden bättre att jobba och ta betalt för sitt arbete. Och byar som föddes när gruvan kom dör när malmen tar slut, om ingen i bygden har några kreativa ideer. Det är bara att fejsa musiken. Kostnader som beror på riksdagsbeslut ska såklart tas av staten och inte skuffas ner till oss i kommunerna. Avskaffade ränteavdrag och reseavdrag kan tillsammans med vägtullar styra så att kostnaderna hamnar där de ska och det är rimligt att transporter blir dyrare så att inte ost från Frankrike är billigare än ost från mejeriet i Falköping. Men där är vi inte, och ingen politiker som vill sitta kvar eller bli vald kommer någonsin att föreslå ovanstående radikala grepp. Vi kommer att få leva med ängsliga halvmesyrer och gnällande. Och inte en spänn får vi malmöbor för Zlatan, trots att han är vår främsta naturtillgång.

3 kommentarer:

bo sa...

Är inte var fjärde eller femte skattekrona i Malmö utjämningsbidrag, utan detta bidrag vore väl Malmö att jämföra med Grekland

Anders sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anders sa...

Halva Skåne jobbar i Malmö, kör på gator malmöbor betalat med sin kommunalskatt och får dra av för resor i deklarationen. Som det är nu är skatteutjämningen rimlig, men det raka vore avskaffade reseavdrag och biltullar så att de tiotusentals inpendedlarna betalar för sig.