02 november 2014

Värnplikt är så 1900-tal

Det känns lite som åttiotal igen. Ubåtar i skärgården och höjda försvarsanslag. Snart kommer väl Ebba grön att återförenas (hoppas inte, sånt blir sällan bra. Och så vill den ene efter den andre ha lumpen tillbaka. Just när det börjat byggas snygga bostadsrätter på vårt gamla övningsfält på Lv6 och nästan alla andra regementen blivit högskolor. Ironi, på min ära. Ja, jag minns lumpartiden. Jag som alla andra män i min ålder och äldre och även några yngre. Det brukar bli samtalsämnen i bastun och i bilverkstaden. Om alkoholiserade fanjunkare och de illaluktande kläderna och den eller den kändisen som man delade logement med. Det försöker provoceras fram glada minnen, men känner man folk på pulsen så var det bara meningslös tristess. Aldrig eller i alla fall sällan handlar samtalen och minnena om försvarsförmåga och de uppgifter som skulle lösas.
Lumpen, saknad av ingen, eller i alla fall väldigt få.
Att folk i ett land utan hotbild dessutom dömdes till fängelse för värnpliktsvägran var huvudlöst och en smula märkligt. Var inte rätten att vara olika en av de där sakerna som skulle försvaras?
För oss som ändå klädde oss grönt var det uppenbart att det i hög utsträckning var ett spel för gallerierna. Vi fick på sant lära oss att skydda oss mot kärnvapen genom att dra en filt över kroppen. När befälet fick frågan om det verkligen skulle hjälpa, så skrattade han bara.
Naturligtvis fanns och finns det det svenska soldater som kunde lösa sina uppgifter och nedkämpa fiender och värna luftrummet och allt vad det nu var. Att ubåtar var svåra att hitta ligger i deras natur. Men de flesta av oss lumpare  saknade både förmåga och motivation. Men alla skulle med, för att travestera en gammal slogan och då blev det som det blev. Och nu vill några som sagt ha tillbaka det där. Frivilligheten funkade inte. Unga män och kvinnor söker sig inte till dammiga kaserngårdar i Halmstad, inte ens för pengar. Försvarsviljan är inte så hög i landet Sverige. Och finns inte försvarsvilja, så finns inget försvar. Så enkelt är det. Att med hot om fängelse tvinga dåligt motiverade unga människor att öva sig för krig är ingen vidare bra idé.

Inga kommentarer: