25 juli 2014

Bussar till Göteborg och Bethlehem

Vi sitter på bussen till Göteborg. Det är sånt man gör i sommartid. Vi ska begå Liseberg och spendera våra pengar på skrik och snabbmat. Skåne och Halland är mörkgröna och torra i högsommarvärmen och gummihjul mot asfalt presterar ett sövande jämngrått buller. Men målet med resan är värd ansträngningen. Bor man i ett land som vårt känns det ofta förmätet att tala om besvär och ansträngningar. Vi sitter på en trygg och trafiksäker buss en skön sommardag. För ganska precis 20 år sedan satt jag på en buss på väg från Jerusalem ner till den lilla staden Betlehem som ligger strax söder om den israeliska huvudstaden. Jag skulle som så många andra kolla in födelsekyrkan och köpa Marias lilla åsna av olivträ i present till min lilla dotter. Jag var turist och såg med mina egna ögon, inte ledd i någons band. Precis innan vi skulle glida över den osynliga gränsen mellan de två städerna stopppades vi av militär. Tre yngre män leddes ut, men vi andra satt lugnt kvar och rökte och lyssnade på skön arabisk musik. Efter en stund körde bussen. Med öppna dörrar, men utan de tre ynglingarna. Ingen undrade var de blev av. Ja, det var fredens ljuvliga sommar, men ändå inte helt stilla. Turisterna svärmade som flugor över Manger sq. när vi en stund senare släpptes av och bussen återvände till Jerusalem och soldaterna gäspade och drickaförsäljarna gjorde sig många sköna shekel. Det var hett som nu, men så annorlunda dofter och stämningar.
Nu hör jag hur sonen vid min sida lyssnar på ska och irländska kampsånger. Det är lätt att ha bestämda uppfattningar i ett land som aldrig utmanas av terrorism eller krig. När jag för några år sedan kom tillbaka till Bethlehem var bussen modern och luftkonditionerad. På Manger sq. regnande det och de palestinska slagorden lyste starkt som om vi vore i Havanna och soldaterna var sedan länge borta. Folk skötte sitt efter bästa förmåga och Israel hade byggt en stor barriär för att stoppa självmordsbombare, en mur lika hatad av bosättare som av de fredliga palestinier som bara vill jobba och dra omsorg om sig själv och de sina.
Krig och konflikter kostar och det är alltid fel människor som drabbas. Freden gagnar däremot nästan alla. Freden är en buss mellan Malmö och Göteborg. Och vilken dag som helst kan det bli som en buss mellan två heliga städer i ett omstritt land.

Inga kommentarer: