02 maj 2014

Vi gör en Jönköping

Att klockorna ringde och kommunen officiellt skyltade att staden var mot rasism är stort. Att fansen till ett av kommunens superettanlag bara någon tid innan dessutom tystat och avvisat rasister från läktaren, visar också att antirasismen i Jönköping har en folklig förankring. Kanske har jönköpingsborna gott minne och dåligt samvete. Troligen har man lärt sig av historien. Det var ju precis i denna fromma stad vid Vätterns sydspets som pogromer härjade en solig sommar i slutet av 40-talet. Precis där, i staden som märkligt nog ibland kallas Smålands Jerusalem, gav sig en självutnämnd SA-tropp sig på resande och romer som bodde i ett uselt ghetto runt Östra torget. Tio år efter kristallnatten, tre år efter att världen sett bilderna från koncentrationslägren.
De flesta människor är inte rasister, men vill såklart höra till något och kanske ha en syndabock för egna tillkortakommanden. Särskilt män i grupp kan vara livsfarliga.
Därför får vi aldrig glömma eller släta över, därför måste vi ständigt vinna debatten om allas lika värde och därför ska vi med våra kroppar ställa oss i vägen om det behövs.
Så gjorde Jönköping igår och så kan vi behöva göra här i Malmö i morgon, ingen vet. Här där svarta misshandlas inför sina barn för att de är svarta, här där synagogans fönster krossas, här där vi har (minst) sju rasister i kommunfullmäktige och här där ledande politiker ibland tror på antisemitiska konspirationsteorier. Vi gör en Jönköping när det behövs. Gott minne, dåligt samvete. Man ur huse.

Inga kommentarer: