29 maj 2014

Några önskningar inför MP-kongressen

Visst önskar jag att jag vore på partiets kongress i Göteborg. Det är väldigt kul att träffa gamla polare och nya bekanskaper och tillsammans med dem forma partiets väg. Nu är jag inte där. Jag springer, läser och bloggar och i morgon går jag till jobbet och på möte, som man gör i vardagen. Här.kommer ändå lite av det jag hade snackat om om jag vore där.

1. Fall inte i farstun när det blåser lite
Mitt parti hukar ibland som en bollrädd skolpojke på en basebollplan när.hårda bollar kommer farande. Jag vill att vi tar handskarna på oss och fångar en lyra.
Om vänster och höger vill sno åt sig populistiska poänger på exempelvis vinster i välfärden eller skolan så ska vi stå pall. Inte snegla på de andra, men vara raka, tydliga och hederliga.

2. Lita på kommunerna
I kommunerna sitter de mest rutinerade partimedlemmarna och styr och gör det bra. Man vet om det ska satsas på.lärarlöner, eller om det just där lokalt är annat som ska prioriteras. Förespråkar vi lokalt självstyre, så innebär det att riksorganisationen håller tassarna borta från kommunala detaljer.

3. Bli lite mer stringent i utrikespolitiken
Utrikespolitiken måste stödja fred och demokrati, here, there and everywhere.
Vi kan inte hålla på att stödja eller underlätta för obskyra och direkt obehagliga rörelser, samtidigt som kämpande demokratier svartmålas. Är vi emot antisemitism i Sverige så är vi det i Mellanöstern. Detta måste vara tydligt.

4. Våga ta makten
Ta steget fram. Som Peter Eriksson gjorde i Kalix 1998, så kan vi göra på fler ställen. EU-valet visar att vi har potentialen. Vi har rutinerat folk på alla nivåer, fighters som vågar och vill. Var inga underdogs. Ta över.

5. Snacka som folk
Livet är inget seminarium på universitetet. Livet är sömnlösa nätter, trötta dagar på ett tråkigt jobb, en kaffe på balkongen och en kärleksnatt i en skakig ikeasäng. Vi gröna ska inte få VG på tentan, vi ska nå fram till alla dom som cyklar genom Pildammsparken i motvind och alla dom som hämtar ungen på dagis sist av alla tio i sex. Vi har sakeratt säga. Säg det så att alla fattar.

Med dessa dryga ord ger jag alla på kongressen en varm kick där bak.
Vi är gröna, vi är bäst.

Inga kommentarer: