24 april 2014

Det är med vinstförbud som med halalslakt

Hemma efter kommunfullmäktige. På den gröngula bordsduken ligger min mobilladdare och en brun fläck efter sonens cacaomixtrande i förrgår. Så kan det vara i verkligheten. Idag hade jag inga anföranden i den fina församlingen, utan satt bara och lyssnade. Nästan bara, för när rasisterna sa något extra dumt så hände det nog att jag sa saker rakt ut och kanske till och med pekade mot huvudet. Inte så fint, men ibland ger impulskontrollen vika.
Politiken är ändå trots sitt rykte för det mesta ärlig och lösningsfokuserad. De flesta vill väl och försöker göra gott.
Men de frågor som rörde upp mest känslor idag var inte sådana frågor.
Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna är små och relativt maktlösa partier (och självklart är deras värderingar sju mil ifrån varandra). Därför får de desto mer blodad tand när de hittar frågor som man kan gissa har stöd i folkdjupet. Då offras den intellektuella hederligheten. Vänsterns fråga är vinst i välfärden. Man kopplar utan att blinka dålig service i välfärden och sjunkande betyg till vinster i välfärden, som det kallas. "Skattepengar ska inte ner i fickorna på kapitalister", som det heter. Men det är ologiskt. De vinstdrivande skolorna lyckas oftast väldigt bra, precis som arabaffären på hörnet slagit ut COOP nära. Om deras tes stämde skulle SAAB överlevt Volvo och inte tvärtom. Vinst kan vara ett gott incitament. Inte alltid, men ofta. Snälla vänstermänniskor får eld i blicken om man nämner Carema, trots att de lätt kunde veta bättre.
Rasisternas populära fråga är halalkött. Inte kosher, för öppet antisemitiska vågar bara islamister vara i Malmö. "Vi värnar om djuren", hycklar man och tänker kanske inte på allt vi hört om grisars dåliga liv och usla död. Troligen är halal/kosherslakt oangenämt för djuren. Men det är sannolikt all slakt och jakt. Är djurhållning det viktigaste för mig så blir jag troligen vegan. Men veganer skyr ju rassarna som pesten, så där finns inga poäng att plocka. Och så snurrar man till det i logiken.
Politik är för det mesta osexigt ich mödosamt. Och lyckligtvis förefaller det som om de som gör det enkelt för sig i längden förlorar på det.

Inga kommentarer: