08 mars 2014

Feminist trots allt

Det finns en skitnödighet på vissa håll som riskerar att förvandla feminismen till en sekt där man på stalinistiskt vis får göra självkritik om man inte kan de rätta begreppen och inte svänger sig med rätt ord. Ibland kommer feminismen med en påse klassförakt mot dem som i teorin ska befrias. Det är inte lätt för ett slitet vårdbiträde att fatta att hennes arbetslöse man är en del av ett strukturellt förtryck och troligen ser han sig inte som överordnad unga smarta genusvetare. från de hippa lattekvarteren.
Ibland blundas det också för kvinnor och tjejer som lever under sträng kontroll och vare sig får välja partner eller liv efter eget önskemål. När förtryckaren inte är en vit medelålders man så går sakerna inte ihop för alla.
Intersektionalitet, att olika förtryck hänger ihop och förstärker varandra är en grundläggande insikt som vi aldrig kan blunda för.
Men när jag har sagt det och bordet är rensat mot slutet av dagen så ser jag ändå hur min dotters chanser är mindre goda än mina söners. Jag ser hur min styvdotters klassföreståndare ursäktar tafsande pojkar med att de har hormoner som spritter och ser kollegor som på fullt allvar tycker att pojkar och flickor ska behandlas olika för att de, som det heter, är olika. I jobbet ser jag hur föräldrar, mer än 20 år yngre än jag själv, grundlägger en ojämställdhet som troligen varar livet ut och på fullt allvar tror att det är fria val som de träffat. I min vardag faller vi här i hemmet i samma fällor som våra föräldrar före oss, hur mycket jag än tagit ut halva föräldraledigheten. Ingen står utanför, ingen är utan skuld och ansvar.
Det är viktigt att vi feminister gör klart för varandra att vi delar en grundläggande insikt om hur mäns överordning drabbar oss alla och gör att så mycket blir fel och så många hamnar snett, men att vi också måste leva med skillnaderna oss emellan, för det finns både gröna, röda och blå sätt att handskas med saken.
För mig handlar det om varje individs rätt att leva det liv hen önskar sig oavsett vilken kropp hen föds i. Så enkelt och så svårt.

Inga kommentarer: