22 augusti 2013

Du kanske tror att det är Björklund eller JB-koncernen

Ja, nu sitter jag här. Morgonen i Rosengård fylls av doft av nybryggt kaffe och en fågel som kraxar. Det kan vara en kråka, jag vet inte. Ljudet från fläkten stör och min kollega kollar i sin pärm. Idag har hon en snygg svart slöja, igår bar hon en vit. Inga ungar har kommit än. Jag stör mig på skoldebatten. Jag stör mig på att det skylls på Björklund, på de socioekonomiska förhållandena, att Malmö har fem skolor där ingen talar svenska och på JB-koncernen. Ja, Björklund är populist. Han snackar om sånt folk känner till : betyg, kepsar och mer lärarledd undervisning. Men det är inget nytt. Det är mest snack för övrigt. Att några barn lever knapert är inget nytt heller. Det nya är väl att det sammanfaller med etnicitet, franska och tyska skolan finns också och den klagar ingen på.
Och JB. Jesus christ. En och annan kommunal skola läggs också ner, en och annan har usel ekonomi, det är snarast vardag. Inte en rosegårdsunge hade fått fullständiga betyg av att JB hade förbjudits att ta ut vinst eller tvingats fortsätta.
Vi får inte skylla ifrån oss. Vi får inte bete oss som om våra egna handlingar är meningslösa. Vi måste ta vårt ansvar. Om eleverna inte fattar svenska får vi lära ut matte på ett språk dom fattar. Om de kommunala skolorna fått slut på ideer så får vi bjuda in andra att driva skolor. Om vi inte får de bästa lärarna till de barn som bäst behöver så får vi locka med bättre lön och gymkort eller vad fan som helst. Det vi inte får är att ge upp.

Inga kommentarer: