14 juli 2013

"Vad vet du om islam?"

Jag skulle kunna svara att jag vet en hel del. När jag var med i Jeopardy så snodde jag alla poäng i ämnet. Tusenkronorsfrågan löd: "Vad är sharia?". Jag vill minnas att det gick ett sus genom TV4:s stora studio efter mitt svar. Folk kunde inte mycket om islam 1992. Men nu är det 2013 och mannen som anfaller mig på stan skulle inte nöja sig med ett sånt svar, så jag stammar nåt om att det är en tro bland andra här i världen. Han ser lite nöjd ut när jag svarar så. Det bjuder in till fortsatta samtal och han frågar helt oblygt vad jag själv tror på och jag svarar efter bästa förstånd och formuleringsförmåga. Det är inte en oneliner direkt.
Dom är många missionärer på stan denna lördag och alla bär dom västar med nån text på och dessutom skägg, för samtliga är män. Det ärnog en smula osvenskt påfluget att attackera folk på stan med livsfrågor, men mig gör det inget. Dialog är alltid vackert. Islam är under attack, men samtidigt på frammarsch och det är svårt att tala om. Många radikala personer kan inte nog önska eid mubarak för att visa hur respektfulla de är. Det blir lite löjligt.Samtidigt ska vare sig Ingrid Carlqvist eller reaktionära imamer få ensamrätt på ämnet, så jag talar på. Islam är inte min tro, huvudfårans syn på könsroller och annat provocerar mig oerhört, precis som alla märkliga regler jag uppmanas att följa. Men det är såklart inte värre än dumheter i annan klädnad och att utmåla islam och muslimer som fiender till "oss" är korkat och fel. Folk får tro på vad fan de vill, klä sig hur som helst och följa vilka regler de önskar, så länge jag också får det. Det är först när andras frihet inskränks som jag opponerar mig. De konflikter jag haft med muslimer har alltid gällt barns och ungas rätt att få veta och välja själva och där kompromissar jag inte. Men det skulle ju lika gärna kunnat gälla mycket ortodoxa judar eller kristna eller vilka som helst.
Jag tror inte missionären på torget har större framgång bland lördagsflanerande malmöbor. Vi är inte så lättflörtade i religiösa frågor. Och jag vet vad islam är. En tro bland andra. No more, no less.

Inga kommentarer: