27 juli 2013

Om du läser på så tycker du som jag

Vi går från VESPA till ICA och dottern frågar varför jag bytt hållning i frågorna kring konflikten i Mellanöstern. Nu har jsg ju inte det, utan mera klippt med det jag borde tycka och släppt fram det jag på riktigt tycker. Istället för att per automatik ropa samma hejaramsor som de andra på min sida satte jag mig ner med mig själv och funderade. Sen har jag ju dessutom läst på, framhåller jag, men lägger till att man självklart kan komma till olika slutsatser trots att man fått liknande information.
Så om du läser på är det ändå inte säkert att du kommer att tycka som jag. Du kan i stort sett tolka fakta så att jorden är platt och makaroner är nyttigare än tomater och att IFK är bättre än GAIS. Det är alltså sällan fakta som skiljer oss åt, utan värderingar. Tolkningar. Keep that in mind. Dottern nickar, jag talar med henne som om hon vore 13 när hon är 26, det blir lätt så.
En och annan sitter där på sina höga hästar och vet att Jonas Gardell sparkar på förtryckta muslimska kvinnor när han drar ett dåligt skämt på twitter. Så tolkar inte jag det, jag ser hur han skojar med dem som tror att gud föreskriver en viss klädsel eller rent allmänt tycker sig veta mer än mig om vad gud vill. Om igen: fast vi läser samma böcker kan vi komma till olika slutsatser. Allt är relativt utom just detta att allt är relativt.

Inga kommentarer: