07 april 2013

We are family

Lördag och det bjuds på födelsedagsmiddag på Tusen&2, det märkliga burgerstället här på Bergsgatan, i Zorbas gamla lokaler. Överallt på väggarna sitter bilder på kända människor, John & Yoko, Malcolm X och till och med Elvis Presley. Längst bak i lokalen tronar en socialrealistisk kommunistkitschig målning. Men stolarna är kvar sen grektiden, även om man inte hittar minsta lilla Souvlaki på menyn längre, utan bara dessa tusen burgervarianter. Vi är nio pers, så det tar en stund innan alla har beställt. Ingen tar Elvisburgaren med jordnötssmör. Så frigjorda är vi inte, fast vi bor på Möllan.Ingen tar heller den vegetariska. Trots att vi bor på Möllan. Jag tar en texasburgare och det gör även den vänsterradikale av mina söner. Vi är inte petiga på det viset.
Vi är alltså nio pers och då är ändå inte alla här. Dottern bor i Husby i Stockholm och kommer inte ner för en middag. Och jag funderar på om vi är en, två eller fler familjer och vem som i så fall tillhör vilken. Sonens flickvän, är hon en i familjen?
Ingen vet och man kan ju fråga varför det är viktigt att veta. Kanske för att Sveriges nästa statsminister säger att sossarna är en familj (där pappa inte behöver vara f-ledig och där mammas jobb inte får gå med vinst) och kanske för att det överallt finns familjerabatter och familjepolitik.
Vi brukar ibland kalla oss för stjärnfamilj, men det är meningslöst för folk utanför Söder och Möllan vet inte vad det är. På Facebook läste jag något om att en familj består av människor som tycker om varandra. Det var fint skrivet. Men sant är det inte. De enda i sällskapet som valt varandra är jag och Sara och sonen och flickvännen,  men det är verkligen inte säkert att hon med berått mod valt alla oss andra. Kanske ska vi sluta använda familj som ett hedersomnämnande eller som något som är fint och ska generera förmåner. We are family. Men mest människor. Det senare kan vi ju ta mer fasta på.

Inga kommentarer: