05 april 2013

Sticky fingers och varför vinst är bra.

Det sticker i fingrarna och jag lyssnar på Janis på väg till jobbet. Inte på Stones och förresten betyder sticky inte stickig utan klibbig. Jag jobbar i förskolan i Rosengård. Tusen gånger har jag sagt god morgon till trötta barn och druckit kallnat zoegas och hört fåglarna signalera vårmorgon. Mitt jobb har goda och sämre sidor, men att få vara med och stötta barns utveckling tröttnar man aldrig på. Det man tröttnar på är paperwork och inkompetent ledning. En tungrodd kommunal organisation där det inte alltid de bästa leder utan snarare de som är mest strömlinjeformade och sen får positioner som tack för.lång och trogen tjänst.
I vinstdrivande verksamheter leder snarare den som kan få hjulen att snurra effektivt. Det duger inte att köra slut på folk, för ordet sprider sig och till sist har du inga medarbetare eller brukare kvar. Det är inte mer hejdlöst profitbegär där än i byggsektorn och där pratas det aldrig om att man får mer bro för pengarna om byggbolaget går dåligt. Jag förstår om den som vill ha socialism rent allmänt inte heller vill ha vinst i välfärden, men i övrigt håller argumenten inte helt.
Därför skulle jag välkomna fler entreprenörer i min bransch. Vinst är bra, vinst får en att tänka nytt och resurssnålt.
Själv vill jag inte äga något företag, jag har det bra som anställd, om ni undrar. Mer än en kugge i systemet har jag inget behov av att vara.

edit: för säkerhets skull vill jag lägga till att min närmaste chef är alldeles utmärkt. Uttalandet var principiellt.

Inga kommentarer: