11 mars 2013

Legalisering är ologiskt

Köpenhamns kommun envisas med att vilja legalisera haschförsäljningen i stan. Så minskas kriminaliteten, säger man dumt nog. Och i bakgrunden svävar argumentet att hasch inte är farligare eller mer beroendeframkallande än alkohol. Som om det vore något bra mått. Och förresten så har inte förbudspolitiken stoppat droganvändandet, tillägger man, som om någon nu påstått det.
För mig är samtliga argument ologiska och det är störigt att mitt kära Danmark är fulla av vänsterflummande drogliberaler. Men det är lite typiskt och en del av charmen med grannen i väster. Extremerna är stora där på andra sidan.
Att kriminaliteten minskar om förbjudna saker blir lagliga är  ett argument som det är stor skämskudde på. Att alkohol är en farlig och våldsam drog är inget bra argument för att introducera ännu en drog för de breda massorna och att samhället. markerar att något är förbjudet är såklart inget uttryck för en önskan att låsa in knarkare, utan mer ett pedagogiskt verktyg för att skilja rätt från fel.
För mig som vänstersinnad och stolt godtemplare är det en akt av obegriplig osolidaritet att underlätta droganvändande. Det finns inget glatt i att fly världen och allt ansvar, det är att lägga fler bördor på redan utsatta.

1 kommentar:

Anonym sa...

vänsterflummande?

Det brukar väl vara högerflummare som vill tillåta sånt?