26 mars 2013

Att kvala in hos de gröna

I mitt parti vinner ytterst sällanen medelålders man över en ung kvinna i ett val till en position; det är nästan lika bra att ge upp från början, för du får under alla omständigheter gå hem med svansen mellan benen från årsmötet. Det finns en tydlig norm i vårt parti och den stavas ungdom och högskolepoäng. Tidigare var en liten gård på landet och många barn positivt laddat om du ville ha en karriär i partiet, men nu är det lika bortblåst som alternativmedicin och träskor. Det blir lite smalt i porten. Således har MP i Malmö inför valet 2014 en styrelse där ingen tidigare planerat valrörelse och en valberedning där ingen fastställt listor. Erfarenhet är inte så fint hos oss.
Vi är en hungrig kämpande rörelse och vi vill nytt hela tiden och det är bra. Men vi kan inte fylla rikdagen och kommunstyrelser och revosorskollegier med människor som inte varit med om värre saker än missade tentor, krossade hjärtan och att mormor var gammal och dog. Inte bara i alla fall. Inte mest. Vi måste ha en bredd och en höjd. Min son som är vikarierande barnskötare i Rosengård och som inte promenerat i solsken under sin skolgång har ibland visat intresse för att engagera sig en smula i GU eller partiet. Men jag har svårt att se honom få plats. Han stormar in här på kvällen från förorten, hiphopen dundrar från köket när han brer.sina mackor, han berättar om hur dagen varit i det dåligt betalda kvinnoyrket och han skiner som en sol. Så talar vi om GAIS chanser att gå upp igen. När vi sen snackar Mellanöstern blir tonen animerad, för vi tycker så olika. I hög grad lever han grönt. Men han har inte en ynka poäng från IMER och har inte läst en enda rad av Sveland. Jag tänker att sonen är skälet till att vi är så mycket mindre än sossarna. Vi har bättre idéer, men de har bredden. Hos oss ska man kvala in på meriter som de flesta aldrig ens hört talas om. Förutom då ungdom och högskolepoäng. Och det är inte så lätt att skaffa sig alla gånger.

1 kommentar:

Maria Korpskog sa...

Tråkigt att höra. Jag är inte förvånad. Nästa (mp)-riksdagsgrupp vill jag ska vara stark och säker, erfaren- och grön. Men inte i bemärkelsen oskuldsfull.