08 januari 2013

Stäng de religiösa friskolorna

Nu har flera föräldrar på jobbet bestämt sig för en religiös friskola för sina barn. Inte för att de är så religiösa precis, utan mer för att det är lugnare och mer ordning och reda än på de kommunala skolorna i Rosengård. Och så kommer ju skolbussen och hämtar på morgonen och lämnar på eftermiddagen. Praktiskt och bra, tycker en del. Kanske funderar människor som vuxit upp i auktoritära kulturer inte så mycket på det där med att ungarna själva ska välja liv och väg. Eller så tror de, som vissa politiker, att skolinspektionen garanterar att det är undervisning i enlighet med läroplanen som bedrivs. En flicka som redan börjat på halelujaskolan berättar för mig att det inte kom någon Lucia till skolan. "För vi är ju muslimer", säger hon med självklarhet. Tanken slår henne inte att man kanske kan fira lucia ändå. Eller åtminstone få lov att diskutera saken.

Man skulle ju vilja tro att det man hört från den kristna skolan Oasen om att sidor i böcker rivs ut för att de berättar om fortplantning och om detta om den där skolan där flickor inte fick delta i undervisningen när de hade mens, bara är struntprat och förtal, men det verkar inte så. Kanske var det bara en tillfällighet att skolan vid mosken i Malmö lät en barnmisshandelsdömd arbeta som vaktmästare.  Man vill ju tro gott. Men jag är grinig och cynisk. Jag är övertygad om att den auktoritära församling som startar en skola gör det för att sprida sitt budskap över världen och för att hålla barnen borta från djävulens musik. Och även om man kanske pro forma berättar att det finns andra sätt att se på saker, så lär sig barnen det församlingen önskar pränta in.

Min människosyn är starkt frihetlig. För mig finns få sanningar och många vägar att gå. Det är helt okej att inte vilja förändra världen. Men också det ska du själv ta ställning till.

Inga kommentarer: