07 april 2012

Lita på kraften i visionen

Det är på sitt sätt lite too much i mitt gamla parti, tänker jag när min mamma kör runt mig och sönerna i bergslagsskogarna. Helt plötsligt har man anställt en DN-kultur-kvinna för att formulera partiprogrammet så att det ska kunna nå fram till folk. En slags konsult, alltså, en människa vars förankring finns i centrala Stockholms kulturelit. Hon ler mot oss från vackra studiotagna bilder och är säkert god nock. Men när jag kollar ut över barrskogsplantage och halvdöda mellansvenska bruksorter, så blir jag mycket fundersam. Och det förstärks när jag tänker på de 250 000 samtalen, hur vi fina grönisar ska bjuda hem likasinnade på surdegsbröd och örtté, protokollföra detta och sen berätta om hur fina och öppna för intryck vi är. Själv tar jag inga stajlade bilder och läser knappt ens DN. Surdegsbröd är för dyrt och jag skulle inte drömma om att föra protokoll över mina möten med människor.

Morsan stannar bilen för en fika i Nora och jag och sönerna hoppar ut. Här stod jag på torget och sålde nejknappar och delade ut flygblad för ganska exakt 32 år sedan. Vi knackade dörr, men vi hade svårt att nå ut. Det jag har förstått sen efter år av politiskt arbete är att det tar tid att bygga upp en rörelse och att man måste vinna tillit och leverera, innan det händer saker. Det finns inga genvägar till människors hjärtan. Man måste över tid visa sig trovärdig. Man måste våga sig över den stora vägen och nyfiken som ett barn närma sig det som finns där i det okända på andra sidan. Vi gröna måste hitta ut i villamattorna, ut till dem som tippar och storhandlat på ICA maxi. Och vi måste låta det ta tid.
Inga konsulter eller pr-byråer kan ersätta kraften i ett bultande hjärta. Engagemang kan inte köpas för pengar eller för en kopp té.
Jag tror vi gröna ska skruva ner volymen en smula. Vi springer långlopp, inte hundra meter. Ta det lugnt, ta ett djupt andetag och förlita er på kraften i visionen. Den håller.

1 kommentar:

Anonym sa...

http://shinethru.blogg.se/2011/december/om-20-ar-sa-har-vi-utrotat-alla-svenskar-mo.html?_tmp=609b123cb0ce3ae2888f608551df410216116d98

Bloggtips, en verklighet annorlunda din, är du stolt över att ha varit med om att skapa den?