15 mars 2012

Minnet är en falsk vän

Minnet är en falsk vän, en som ljuger och överdriver och samtidigt utelämnar mycket väsentligt. Förra gången jag skulle upp på Massada var jag bakfull som ett ägg, det var tidig morgon, nästan natt och ändå hetare än en svensk julidag. Nu står jag där uppe igen och inget är som jag minns det. Den israeliska flaggan sträcker ut i vinden i en trotsig manifestation som deklarerar att Massada aldrig kommer att falla igen. Det är en disig dag och man ser knappt de jordanska bergen på andra sidan, men döda havet ligger där nere, mindre och saltare för varje år. Jag har en fru med ett judiskt namn och jag fotograferar henne framför en soldat med vapnet nonchalant slängt över axeln. Vi är i frihetens oas, I Gaza bara tio mil bort hade Sara fått stänga in sig i tyg och berövats de flesta mänskliga rättigheter. Det är här och nu som är viktigt och minnena får vara myter och romaner och inget man lever av.

2 kommentarer:

Agnes sa...

men, jag har aldrig haft hijab i gaza, alltid "för kort" kjol och aldrig känt mig instängd. kanske beror det på vad man väljer att se?

Anders sa...

Det är möjligt att turister och tillfälliga besökare kan gå barhuvade i vissa sammanhang. I Tel Aviv kan du se ut hur du vill hela tiden. Det går inte att förklara bort det enorma kvinnoförtryck som finns i Gaza under Hamas. Det är väl ett av skälen till att Jerusalems palestinier i praktiken ör ganska nöjda med att vara en del av Israel.