23 december 2011

Vit jul

Regnet slår mot rutan i köket och när jag ska gå så drar jag en mössa över huvudet och tar en varm jacka och kängor, fast jag egentligen skulle behövt galon och stövlar. Man gör inte alltid det man borde. Vintern är som vintern brukar i Malmö och Sveriges tuffaste och svenskaste stad vilar och väntar på tomten. Inte en bil, inte en människa är ute klockan sex den 23 december. Bara en gul buss och så jag, i övrigt ligger Bergsgatan öde.
Möllan är frihetens kvarter, tycker vi som bor här. Men friheten är en bräcklig pjäs här i festkvarteren runt torget. Friheten att ta sig ett järn och vara som en människa inkräktar på andras frihet att leva och utvecklas. Sirentjuten på helgerna är påfallande ofta alkoholrelaterade, som det heter. Nån som är full är tyken och får på käften, nån som är full spöar sin brud för att hon tittar på en annan snubbe eller drar sin unge i håret när han inte vill gå in på kvällen eller hålla käften så farsan kan få vila en stund.
Nu säger alla världens mattias svensson-liberaler att det fan inte behövs några jävla kampanjer för nykterhet. Nu pekas det finger och nu väcks dåliga samveten till liv. "Jag förstår att de med problem behöver stöd", säger man som om alkis var något man bara blir sådär av en händelse eller riskdrickande bara drabbar en utan egen förskyllan och som om alkohol bara skadar människor i härbärgen och på parkbänkar.
Det blir ingen snö här i stan i morgon, men om det i övrigt blir en vit jul bestämmer du själv. Om du till varje pris söker hitta argument för att dricka på barnens stora högtid bör du nog ta dig en funderare på vad som är viktigt i livet. Om du tycker att det jag skriver är moralism och skitsnack har du med all sannolikhet goda skäl att besöka den här sidan.

Inga kommentarer: