12 augusti 2011

Hur kan rasister gilla Israel?

I morgon springer vi Malmö halvmara. 21km i denna platta stad borde vara easy-peasy, men så kan ju blåsten dra igång och då blir det hux flux dubbla ansträngningen. Samma dag uppmärksammar vi dessutom bygget av Berlinmuren; hur den antifascistiska skydsvallen rullades ut genom Europas hjärta, för att skydda en ideologi som inte klarar konkurrensen på annat sätt än genom våldsanvändande. Efter loppet i morgon är det paus i loppspringandet ända fram till den 16 mars. Då är det dags för min allra tuffaste utmaning, Jerusalem Marathon på gatorna i den backiga stan. Apropå murar, kan man säga, runt gamla stan finns ju en ringmur och mellan 1949 och 1967 fanns den stenhårda gräns som delade Jerusalem. Den idag så bortglömda jordanska ockupationen innebar bland annat att judar inte hade tillträde till Klagomuren och skulle östra Jerusalem ännu en gång "befrias" från israeliskt styre, så är väl risken stor att det blir samma resa en gång till. Vare sig Hamas eller al-Fatah är särskilt sugna på att se judar i sin stat.
Ja, springa I Jerusalem ska jag, mellan öst och väst, precis som de två gånger jag sprungit genom Brandenburger Tor i Berlinmaran. Högt och lågt kommer det att bli och dofter av både falafel och nybakade bagels om vi har tur.
När jag skriver så här pro-israeliskt, som det kallas, så får jag då och då glada tillrop från diverse nätrasister. Några har uppenbarligen missförstått ganska mycket. Vi som är för Israels rätt att finnas och försvara sig är inte det MOT någon annan stat eller folkgrupp. Vi önskar inte livet ur en enda arab. Det vi vet är hur judarnas historia kantas av pogromer och till sist det nästan lyckade försöket att förinta alla Europas judar. Av det skälet tycker vi att det var bra att Israel bildades, så att judar, som andra, har en egen plätt som kalöas deras. Och oavsett historian, så existerar Israel och dess invånare. De kan knappast tänkas bort och kommer inte en gång till att låta sig hunsas av andra. Vi tycker inte nödvändigtvis om Nethanyau och vi tycker med all säkerhet illa om Lieberman, även om det inte är vår sak att väljare ledare i andra länder. Sen är vi pålästa i Sveriges historia. Vi vet att Sverige hade en mycket invandringskritisk politik under 30-talet och vi vet att tusentals människor
fängslades, sattes i läger och svalt eller gasades ihjäl, efter att ha nekats asyl i vårt fina fredliga land. Vi vet vilka konsekvenserna av en ogenerös asylpolitik kan vara och därför är det en gåta att man kan påstå sig gilla Israel och säga nej till invandring. Det går inte ihop.

4 kommentarer:

Mamman på väg sa...

*gilla*

Anonym sa...

Skälen för bildandet av staten Israel är/var insikten om att mångkulturella samhällen inte fungerar. Därför pekar Israel finger åt de grupper som tror motsatsen ex.vis vänstern som tror att allt handlar om klass inte om mänsklig natur.

Anders sa...

Århundraden av pogromer som sedan toppades med förintelsen, skulle alltså visa att mångkultur inte fungerar. Judarnas närvaro i Tyskland, Ryssland m fl länder var alltså problemet. Hur jävla snurrig får man bli?

Anonym sa...

"Det vi vet är hur judarnas historia kantas av pogromer och till sist det nästan lyckade försöket att förinta alla Europas judar. Av det skälet tycker vi att det var bra att Israel bildades, så att judar, som andra, har en egen plätt som kalöas deras. Och oavsett historian, så existerar Israel och dess invånare."

Det är möjligt att jag är snurrig och att judarnas vilja att bilda staten Israel är snurrigt men förstår du verkligen själv vad skriver i ditt inlägg?