26 juli 2011

Jag stängde av Ohly

Jag pluggar i lurarna och börjar lyssna på Lars Ohlys sommarprogram. Han är en fin kille och så är han ju tågkonduktör också och saker som har med tåg att göra gillar jag. Men jag pallar inte höra mer när Ohly börjar snacka om att regeringens politik tvingar cancersjuka att jobba och så där. Det är en för enkel retorik, det är för svartvitt. Jag ska förklara vad jag menar. Regeringen har säkert gått för långt i sin strävan att få in sjukskrivna i aktivitet igen, det betvivlar jag inte. Men något behövde göras, det är jag själv ett levande exempel på. När jag sa att jag var sjuk, så fick jag gå hem. Snipp snap och hur länge vill du vara hemma då? och inte bara jag åtskilliga andra som jag träffat och umgåtts med. Utbrända, deprimerade eller bara olyckliga och arbetslösa. I mitt fall hade det kanske dessutom varit befogat att fråga om dryckesvanor, men det får man kanske inte lära sig på läkarutbildningen, vad vet väl jag (och så är ju den som ifrågasätter supande glädjedödare,, det glömde jag ju)?
Mina och närståendes erfarenheter är att passivitet från omgivningen krossar en och att ett samhälle som vill att jag ska vara med och bidra är ett bättre samhälle än det som bara betalar ut ersättning. Så Ohly kunde kanske våga sig på att se självkritiskt, det är för övrigt alltid vackert. Jag kom tillbaka till liv och arbete av egen kraft, ingen tvingade, ingen frågade, ingen brydde sig. Andra i min närhet vandrar fortfarande utanför. Det är inte okej. Solidaritet är att se och förvänta sig något av varje människa.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Alliansen fortsatte med något som sossarna redan hade börjat redan 2002 att försämra sjukersättningen tyvärr slängde alliansen ut de sjuka med badvattnet nu finns det plötsligt ingen plats för kroniska sjukdomar i sjukförsäkringen och alla sjukdomsfall måste leda till döden för att de sjuka ska få sjukersättning. Allt för att kunna sänka skatten enligt den förra socialförsäkringsministern Husmark Phersson.
Problemet är att både sossarna och alliansen har tävlat i att försämra för de sjuka och det var alliansen som vann... förlorarna är de sjuka med kroniska sjukdomar.

Anonym sa...

Det ligger en hel del klokskap i det du skriver

Anders Åkesson

Anonym sa...

Så bra Anders, och så klokt.//Gabrielle