03 juni 2011

Vi är det gröna klientelet.

För fjärde gången i ordningen bildas nu ett grönt splittrarparti vid sidan av de gröna. Denna gången är det förloraren i det manliga språkrörsvalet som på kommunistiskt sextiotalsmanér öppnar eget när majoriteten tycker annorlunda än han och hans polare. Och precis som sextiotalsvänstern resonerade, så har partiets majoritet inte rätt, utan det tillkommer några utvalda att att bestämma vad som är grönt paw-rihktight.
Och nu som då kommer man att få bestämma det i avskildhet utan att någon direkt bryr sig. Trulpen skriver fint om att det gröna väljarklientelet ska räddas. Fint ord på oss alla (fler än någonsin) som valde grönt i höstas. Med den människosynen är det nog lika bra att han startar sitt eget loserparti. Kanske ska jag sjunga som Knutna nävar att splittringen var en bra sak, för det är bara bra för oss gröna om vi slipper gnällkärringar som längtar bakåt och vägrar se framåt. Almarna är räddade, livet går vidare. De gröna överlever även detta och en annan värld är fortfarande möjlig. Och vi, det gröna klientelet är som sagt större än någonsin. I Tyskland över 20 procent, vilket fått regeringen att börja avveckla kärnkraften.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Fast så konstigt är det ju inte när miljöpartiets manliga språkrör säger att t.ex arbetstidsförkortning är en icke fråga, att RUT-avdraget är ok, och Eu motståndet är historia och nu är det tillväxt som gäller. klart att partiet har rätt att förändras och tänka om. men det betyder inte att medlemmarna hänger med i förändringen.

Johan Hellström sa...

ekologiska partiet 1985 känner jag till, men vilka är de två andra?

Ringborgs blogg sa...

och i Sverige ska vi renovera Ringhals för 2,5 miljard snacka om geografisk flykt Tyskland????

Anders sa...

Anonym: det är helt rätt att ställa frågor kring hur arbetstiden ska kunna förkortas, särskilt mot bakgrund av att facken inte vill satsa på det. När det gäller pigavdragen så togs det beslutet (tyvärr) av en oenig rikdsdagsgrupp. EU-frågan avgjordes i en medlemsomröstning. Frågan om tillväxt diskuteras hela tiden; det kan vara klokt att inte vara dogmatisk där.

Johan: grönt forum och Blomsterängen. Bägge startade av Laszlo Gönczi med polare.

Joakim Pihlstrand-Trulp sa...

Anders,

Anders vem?

Passar in bra här med ett inslag av haiku.

fegt är att mynta
loserparti och häckla
utan ansikte

Eller kanske på annat tema?

klokt är att titta
höger och vänster innan
du korsar gatan

När det gäller den populära termen ”väljarklientel”, så får jag citera min kommentar på Birgers blogg:

”Det går förstås också bra att märka ord, även om just sådan kritik är lite billig. Ordet väljarklientel har snarare att göra med vår uppfattning av Mp:s syn på sitt politiska värv än Gp:s syn på väljarkåren. Vi lovar, vi kommer inte att se på någon som röstar på oss som en del av ett klientel, helt enkelt för att vi inte köper röster bland stånden på den representativa demokratins flummiga marknad.”

Anders sa...

Du losade språkrörsvalet, sen startade du eget. Därav benämningen loserparti. Din syn på dig själv och de gröna är nog mest intressant ur en hobbypsykologisk aspekt. GP kommer för alltid att i första hand förknippas med en västsvensk dagstidning och i andra hand en cd statsminister. Och quitters får aldrig respekt av mig. Sorry.

Joakim Pihlstrand-Trulp sa...

Då uppmanar jag att du börjar respektera mig då eftersom jag inte hoppat av Mp. Jag kommer fortfarande att verka inom Mp genom samtal, aktiviteter och opinionsbildning.

När det gäller språkrörsvalet så blir jag något perplex. Tror du på allvar att jag någonsin har ansett mig ha haft några reella chanser mot på förhand valda Gustav Fridolin?

Bara listan av stöd från lokal- och regionavdelningar talar sitt tydliga språk. På Gustavs lyra hängde en handfull regioner och något tjog lokalavdelningar. Jag fick stöd av Mp Vimmerby. Klasskillnad. Med det inget ont sagt om idealisterna i Vimmerby.

"Startade eget". På tal om nedsättande formuleringar. Och sedan kommer "för alltid". Ah, kristallkulan igen. För alltid. Det klingar så fördomsfullt skönt.

Känner du mig? Vet du vem jag är? Hobbypsykologi? Dryga människor förtjänar inte min respekt. Inte ens om de vågar stå för vilka de är. Sorry.

Anders sa...

Respekt kan man aldrig be om, det får man sätta sig i. Och här pratar vi politik och inget annat. Privat är du nog hur fin som helst. Tyvärr blir respekten snarare mindre av att du tydligen inte ens lämnar fullt ut. I min bok är man antingen med eller inte.