10 maj 2011

Rosengård och sporten - laglöst land?

Hoppas det inte är ett invandrarlag och måtte det inte vara Rosengård, tänkte jag, när jag hörde om idiotfarsorna som jagat och hotat eller använt våld mot en liten ungdomsdomare. Värre blev det av att FC Rosengård (för det var ju tyvärr så) börjar babbla om att det finns två sidor av myntet och så där. Så jävla tragiskt och korkat. Men det blir lätt så Många (ja,jag generaliserar)i Rosengård lever utanför samhällets rättigheter och skyldigheter och gör därför saker dom aldrig skulle gjort om dom bodde i centrala stan eller i sina gamla hemländer. Här ute cyklar inga barn med hjälm, här kör privatpersoner, färdtjänst och polis på cykelbanor, här kan man lätt välja att komma till skolan några veckor in på terminen, därför att man varit i Libanon eller Kosovo på semester. Här funkar wienerbröd lika bra som frukost som fil och flingor. Saker, stora som små, som borde vara tabu möts med axelryckningar eller skylls på strukturell rasism, eller så.

Du får dom monster du skapar, säger dr Phil. När skolinspektionen säger att Rosengårds problem är de låga förväntningarna på ungarna, så är man något på spåret. Behandlar man folk som barn, så (för)blir dom barn.

Sen är det det här med idrotten, in the namne of sport (ja, generalisering igen)kan man göra saker man aldrig skulle gjort i andra sammanhang, yttra både det ena och andra och uppenbarligen använda våld, till och med i en knattematch. Korkat och omoget beteende på och runt planer behöver man inte åka till Rosengård för att hitta, men kombon blir rätt så förödande. Det är för jävligt, men inte otippat.
Om igen, behandlar man vuxna som barn, så lever dom upp till förväntningarna.

Lösningen är såklart att behandla folk som vuxna och kräva samma saker inom idrotten och på Rosengård som på andra ställen och i andra sammanhang. Det du inte kan säga och göra på jobbet ska du inte säga eller göra vid en fotbollsplan heller. Vare sig Rosengård eller idrotten ska vara laglöst land.

Inga kommentarer: