12 maj 2011

Politikerbesök på gång

På nästa sammanträde ska miljönämnden ut till Rosengård. Vi satsar ju på projektet "Hållbara Rosengård" och har också äskat pengar för bostadstillsyn, vilket säkert kommer de sunkigaste lägenheterna på Rosengård till del. Politikerbesök är rätt vanligt i Rosengård. Man får se olika projekt som får hoppet att spira och man tycker sig få en bild av hur saker ligger till. Har man tur sjunger en grupp barn för besökarna, men det är nog mest vid bättre besök, exempelvis när ministrar kommer. Vid politikerbesök brukar chefer och handläggare klä sig extra fint och köpa goda kakor och alla är nöjda vid dagens slut, tjänstemännen som får lobba för sina verksamheter och politikerna som kan åberopa besöket i den så kallade verkligheten.

Jag tror att vi politiker ser verkligheten bäst om vi rör oss i den lite då och då och när som helst. Jag ser rätt mycket av stadens miljöer när jag springer, stan är liksom osminkad helt vanliga kvällar. Annars får man väl fråga runt lite om man vill veta, ha sina egna remissrundor, om man säger så. Det är ju förstås lätt att tro att ens bekanta och likar är ett tvärsnitt av befolkningen, men jobbar man med olika sorters människor, så kan det botas.

Om förorten sägs det väldigt mycket, överdrifterna haglar åt olika håll beroende på vad man vill ha fram. Vill ha fram katastrof och kris är den inte långt borta och vill man ha fram kreativa Muhammeds, som vet vad dom önskar sig, så hittar man det. Medelklassradikalerna hittar ofta det vackra och fina, men skulle inte för allt kul i Kalmar välja att bosätta sig i hooden, för då skulle väl magin försvinna samtidigt som cykeln och tvättiderna, kan man tro att dom tänker. Aldrig behandlar man rosengårdsbor som vanliga människor, alltid är det nåt speciellt som ska framhävas. Att klyftorna i stan växt under de senaste decennierna går däremot inte att tolka bort. Det gör såklart inte något att några blir rika, det som är fel och farligt är att vissa inte riktigt bjuds in eller får verktyg och sparkar i röven vid rätt tillfällen.

2 kommentarer:

Cecilia Bergman sa...

Fantastiskt inlägg! En FB-tummen upp till det :0)

Anders sa...

Tack så mycket! :)