07 maj 2011

Aftonbladet som medberoende.

Det fanns en tid då arbetarrörelsen stod för solidaritet med de svagaste och nykterhet och skötsamhet. Den tiden tycks vara som bortblåst. Nu skriver rörelsens främsta nyhets- och opinionsförmedlare ledare om ammande mammors rätt att vara halvpackade på krogen, för det är ju inte vetenskapligt bevisat att vin i bröstmjölken skadar barnet, påstår bladet. Det luktar medberoende lång väg. Att få höra att det inte är så farligt att dricka under graviditet och amning är ljuv musik för mammor i riskzonen och för de som redan klivit över gränsen till beroende. Att sen aftonbladet inte förstår det större sammanhanget, där direkta fysiska skador bara är en liten del av effekten av drickande, värre är den omdömeslöshet som följer av fylla gör mig beklämd. Och du kan aldrig veta vilka effekter just dessa glas får på just denna mamman vid just detta tillfället. Och snacket om två glas vin bara, hör jag hört till leda. Mig kan ingen lura. Det är inte diskriminering att förhindra olyckor, det är civilkurage. Rival får såklart ha hårdare regler för alkoholservering än lagen kräver, så länge man inte bryter mot någon annan lag. Hade ledarskribenten varit en vän till mig, så hade jag bett hen fundera på sin egen relation till alkohol. Vad gör att man känner sig nödgad att i Sveriges största tidning försvara krökande morsor. Fundera på det, ni.

6 kommentarer:

Roggan sa...

Det du skriver är helt rätt. Fick barnet säga något ? Om man sitter och dricker 2 glas vin en måndagskväll och ammar samtidigt är något fel. Varför inte en kall läsk eller juice.

cruella sa...

Men då måste, måste, måste man formulera om sig så att alkoförbudet gäller alla småbarnsföräldrar och inte bara ammande mammor. Vi har nog av modersmoralism som det är nämligen.

Att dricka när man ammar är inte skadligt för alkoholmängdens skull, däremot kan vem som helst som dricker och sedan hanterar ett barn bli fumlig, sova för tungt och vara allmänt olämplig. Så klart.

cruella sa...

Jag förväntar mig hädanefter att Rival nekar även småbarnspappor med unge i vagn ett glas öl på uteserveringen. Något säger mig att det knappast skulle ske... Kommentar på det?

Anders sa...

För mig är det ingen genusfråga alls, utan ett ställningstagande utifrån det jag vet om beroende och barn. Jag minns politikern som snurrade runt på kajen med en unge efter en vinprovning och det var än värre. I bägge fallen signalerar föräldern förnekelse till mina känsliga öron.

Helene sa...

Har högläst den här bloggposten för flera för den är så klockren.

Anders sa...

Tack, bästa Helene, beröm från dig i alkoholfrågor värmer!