23 april 2011

Hellre Möllan än Plaza de la revolucion.

Jag går diagonalt över Möllevångstorget, denna sommarvarma påskafton. Uteserveringarna är smockfulla och jag ska handla på netto, för där är godiset billigast. Företagsamheten blomstrar på Möllan, det är tom på gränsen till rövarkapitalism och alla radikaler älskar denna frihetens bastion. Hur skulle här se ut om det istället vore socialism som rådde? Inget vet, kanske hade min dotter fått sälja sig till turister istället för attäta bakelser på min balkong och kanske hade jag fått köa för mat istället får att, som nu, välja och vraka. Nu säger några att jag förtalar socialismen och inte ser baksidorna i det system jag lever i och var så god, säg det om ni vill. Men jag minns hur det såg ut på torgen i Östberlin och i Warszawa, jag vet vad jag snackar om. Av och till uppmanas jag att skriva under petitioner eller delta i demos som kräver ett slut på exempelvis privat vård och avregleringen av järnvägen. Men det kommer inte att hända att jag stöder något sådant. Jag tycker inte att det är fult att tjäna pengar. I ett grönt Sverige ska vi ha företagare som blir rika på att göra gröna saker, inte en kommandoekonomi där man beordras att göra gröna saker. Det är inte fulare att tjäna pengar på tåg än på att servera mat och dryck på Möllan och det tycks ju få ogilla. Samma mångfald som gör Möllan roligt kan även göra Sverige grönare. Alternativet är köer och dåligt utbud.
Hellre Möllan än Plaza de la revolucion. Alla dagar i veckan.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Det är inte så mysigt för de kvinnor och barn som måste sälja sig i den kapitalistiska världen heller.
Problemen du räknar upp finns i båda politiska systemen och då är det gott att vara del av en tredje väg, en del av den gröna politiken som inte är socialistisk eller kapitalistisk.

Anders sa...

Så du menar att min dotter tvingas att sälja sig här i Sverige också?
Det var en nyhet.

Anonym sa...

Det kanske kommer som en nyhet för dig men det finns döttrar som måste sälja sex, även i vårt kapitalistiska Sverige.

Anders sa...

För att få mat på bordet?
Ja, det var en nyhet. Jag har aldrig sett vanliga glada flickor i Sverige prostituera sig. I Polen före socialismens fall och på Cuba ser man det hela tiden. Kan du inte se skillnaden är du nog blind.

Anonym sa...

Sorry men Kuba, men jag besöker inte så gärna diktaturer, åker inte till Tahiland heller. Sexsäljandet har dessvärre t.o.m ökat speciellt bland ungdomar i kapitalistiska Sverige. Inser man inte att prostitution finns i Sverige bland unga vanliga flickor och pojkar är man, precis som du skriver blind ...http://www.svd.se/nyheter/inrikes/nastan-tva-procent-av-ungdomar-saljer-sex_3518339.svd

Anders sa...

Och jag citerar direkt ur artikeln:
"De unga som kommer i kontakt med den typen av verksamhet har ofta en längre social problematik. Många lider av psykisk ohälsa, har ett sexualiserat beteende samt problem med att sätta gränser. Enligt rapporten finns det även en stark koppling till sexuella övergrepp."

1,2 procent av pojkarna mellan 16-24 och 1,7 procent av flickorna uppger att de tagit betalt för någon form av sexuell aktivitet.

Om det handlar om personer som kan betraktas som vanliga är så klart en definitionsfråga. Sen ser ser jag att min anonyme vän gärna vill associera till Thailand. Men det finns ytterst få i Sverige som vill att samhället ska vara som Thailand, i alla fall inte folk här på Möllan. Och det var det som var min utgångspunkt.

Anonym sa...

Tragiken ligger ju i att folk säljer sina kroppar för pengar och det gör de i alla samhällssystem, och även på Möllan. Detta särskiljer inte kapitalistiska eller socialistiska samhällsexperiment. Sen kan de som säljer sina kroppar för sex vara så glada och vanliga som helst.

Att tågen inte går längre när de ska, och fler jobbar med att köpa upp tjänster än underhåll av tåg (så tågen går sönder och inga pengar sparas) i ett kapitalistisk Sverige där t.o.m förre moderatledaren Ulf Adelsohn numera är för revolutionär för Alliansens dogmer om outsorcing, är en annan fråga.
Likadant med sjukvården där skattepengar går till skatteparadis och sjukhusen är smutsiga och sprider sjukhushussjukan för att städarna inte klarar sparbetingen... Men vi slipper i alla fall sälja våra döttrar? puss o kram.

Anonym sa...

I don't like to commit myself about heaven and hell - you see, I have friends in both places.