03 mars 2011

Kartan och verkligheten

Jag brukar sitta försjunken i kartor och studera gator, skogar, städer och avstånd. Så har det varit sen jag var liten och med dagens moderna teknik går det lättare. Google maps på iPaden, man kan dra ut så att man ser hela världen, eller snäva in så man bara ser det där torget i Berlin där Sara köpte sina stövlar eller Themsens södra sida, där vi drack kaffe ur bruna pappmuggar. Det är fantastiskt. Sara säger att jag inte ser på filmen, utan bara stirrar in i paddan, men jag hänger med i handlingen också. Så värst social är jag förstås inte dom gångerna. Jag sticker iväg i fantasin, liksom. Slår man om från karta till satelit, så ser man allt i verkligheten, allt utom gränser, för dom finns inte i denna världen.
Gränser är en konstruktion, bara och ändå ställer dom till sånt elände för oss. Ett barn som inte kan få den hjälp han behöver för att han inte får personnummer för att han är född på ena sidan av en sån där jävla linje; två älskande som inte får leva ihop av samma skäl. Det är sinnessjukt.
Dagens historiska avtal ,mellan de gröna och regeringen är ett betydelsefullt steg för nedmontering av gränser och hinder. Gränser som alltså inte finns på riktigt. De enda som beklagar är väl rassar och byråkrater. Så låt dom.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Men hur ska man skilja på vem som är papperslös och vem som är turist? Den papperslösa har ju inga papper och... Det kan turisten säga att han inte heller har.

Anders sa...

Jag antar att du skojar.

Anonym sa...

För att inte prat om hur det här förslaget kommer gynna trafficking och utnyttjande av arbetskraft.
Gränser har aldrig varit bra eller till nytta för ett land. Bättre vore om hela världen var som forna Jugoslavien.
Det finns ett gammalt ordspråk "vägen till helvetet är kantat med goda föresatser"

Anders sa...

Jag delar din uppfattning att gränser inte är till någon nytta. Forna Jugoslavien är fullt med gränser. Det ledde till krig och etnisk rensning.

Anonym sa...

Du har fel angående Jugoslavien. Min släkt är från forna Jugoslavien. (Kroater)
Alla konflikter är komplicerade, men så här har jag fattat det. Det var hela experimentet med att skapa en mångkulturell stat av flera olika folk genom tvång som var misslyckat. Slovener, Kroater, Bosnier osv. Alla ville ha ett eget land fritt från det påtvingade serbiska mångkulturella Jugoslavien. Serberna ville ha mångkultur för att kunna suga ut de andra länderna, precis som sk flyktingar suger ut svensk välfärd idag.
Kom ur ankdammen svensson innan du uttalar dig om svåra konflikter i världen.

Anders sa...

Jag är jävligt påläst om konflikten på Balkan, kan jag berätta och du kanske ska granska den kroatnationalistiska storyn innan du öppnar flabben. om något är tydligt när det gäller balkan, så är det att nationalism bara leder till elände. Och kommunism, för all del.

Anonym sa...

Anders, anders du du är säkert påläst pm Jugoslavien med du tycks inte fattat eller tänkt till själv.