19 december 2010

Tänker inte #prata om det.

Pratandet är nog en smula överskattat, men för all del, jag ska inte hindra någon. Och allt man lägger ut på nätet stannar där i evigheters evighet, det vara värt att minnas. Men visst kunde även jag dra mina storys; jag är varken särskilt originell eller vanlig. Eller, rättare sagt, jag vet inte. Det är inget som plågar mig om nätterna i alla fall. Ursäkta min raljerande ton, men jag fattar inte riktigt poängen i att jag vet att den eller den kändisen råkat ut för det eller det. Och jag ser inte heller meningen i att ännu en gång riva upp nödtorftigt läkta sår. Och varken min fru eller mina barn ska behöva läsa om ungdomlig tafflighet på fyllan eller misstag som jag måste anstränga mig för att komma ihåg. Dom vet att jag varit full för ofta och valt fel partners i parti och minut. Det får stanna vid det. Men ett påstående vill jag komma med. Det finns inte någon nykter vuxen man eller kvinna i normalspektrat som inte inte vet var gränsen för övergrepp går. Det händer knappast att man på nykter kaliber vare sig tvingar eller tvingas. Manipulation och förförelse är kanske något annat, men det är inte olagligt och om det är omoraliskt får väl var och en ta ställning till. Personligen skulle jag nog vilja avdramatisera just det. Det är inte så farligt att göra några misstag i livet. Drick ditt morgonkaffe och gå vidare. Och spela ett annat spel än mannen som initiativtagare och kvinnan som den som bjuder till eller inte vill. Ändra på det.

Nä, ska ni tala om något, så tala om nykterhet som botemedel mot det mesta av övergrepp och våld. Fostra era söner att inte dricka.

4 kommentarer:

cruella sa...

Och döttrar. Alkohol har ju den efffekten på både män och kvinnor att man gör mindre övertänkta saker, även mot bättre vetande. Och både tjejer och killar ska veta och känna sin rätt att backa när som helst.

Jag håller också med om att misstag inte behöver vara hela världen. Men det är ändå bra att tänka efter, för jaguppfattningen inte minst.

Anders sa...

Man ska så klart dra lärdomar av saker man upplevt, men jag tror att det ganska lätt går överstyr och blir ett enda grävande och ältande.

Och självklart ska inte döttrar heller dricka, men om vi antar att det finns fler potentiella ogärningsmän än -kvinnor, så har sönernas nykterhetsfostran högre prio.

cruella sa...

Jag tänkte för egen del på den o-pk-iga uppfattningen att tjejer på fyllan lättare hamnar i situationer de inte riktigt hanterar. Att hålla sig nykter är en billig försäkring för det mesta. Och nej, jag tycker ändå inte att fulla tjejer får skylla sig själva, men så är det inte heller primärt min mening att placera skulden här eller där. Man ska leva med sig själv ändå.

Sofia sa...

Däremot skulle jag kunna tänka mig att det finns en och annan nykter vuxen person som inte bryr sig om var gränsen går utan drar en annan gräns lite bortom den som heter "så länge inte den andra personen opponerar sig för mycket", och sedan kallar denna den officiella gränsen, och det är väl lite det debatten gäller tänker jag.