04 oktober 2010

Vi som har råd att ändra åsikt

Idag väljer riksdagen talman och regeringen låter SD avgöra vem det blir. I den allra första omröstningen i den nya riksdagen gör regeringen just det man lovade att aldrig göra. Uselt. Men det var ju inte detta jag skulle tala om, utan om det här med att ändra sig och byta parti och så. Under hela valrörelsen tittade Marit Paulsen argt ner från valaffischer där det bara stod "kärnkraft". Marit Paulsen har aldrig varit någon stjärna i energifrågor, men den som varit med ett tag vet att frågan inte gäller det, utan det förhållandet att Marit ändrat uppfattning. År 1980 sjöng hon: ska våra barn och barnbarn hata oss och förbanna, tillsammans med Lill Lindfors och resten av oss kärnkraftsmotståndare. Det är stort i politiken, stort och lite skamfyllt att byta uppfattning. Samtidigt som det är självklart och något som man nickar "jaha" åt, att jag inte älskar samma kvinna nu som år 1990 eller år 2000, så är det hur sensationellt som helst om jag ändrat åsikter i en eller annan fråga eller rent av bytt parti. men, som marit paulsen sa, man lär sig nya saker varje dag och ändrar uppfattning. Och hon beskrev sin vånda över det. kanske är det för att alldeles för många från tidiga år fostras i politiken, gör det till sin enda stora grej (och försörjningskälla) som det i vårt annars så promiskuösa samhälle förutsätts fullständig trohet mot partiet. Ingen vet. Marit P och jag är i politiken för att vi brinner av engagemang, även om det i sanning fört oss på olika spår. Inte för ett ögonblick behöver vi politiken för att få mat på bordet. Vi har råd att ändra åsikt om det behövs.

3 kommentarer:

cruella sa...

Men Mona'rå! Vem kan tro att lanseringen av Härstedt var seriöst på en enda fläck? Och vem var den rödgröna svartfoten, det kommer man ju att undra i all evighet nu...

Anonym sa...

Jag hörde en intressant grej igår. Det bar en på radio som siade om Åkesson. Han menade att Åkessons kunnighet, kompetens och intresse för politik troligen kommer att föra honom in djupare i Riksdagen och förmodligen driva honom till att byta parti vartefter, då han är i toppen och ett namn. Han kommer att lägga SD/rötäggen, bakom sig. Jag är mycket irriterad på att han är en så bra ledarpersonlighet. Vore bra om han faktiskt bytte parti. Låt oss nu hoppas...För utan honom dör SD definitivt./YLva

Anders sa...

c: svartfoten är redan outad. Marianne Berg, V:s inkompetenta och närmast osynliga ledamot i min valkrets. Ja, Härstedt, ja. Eller snarare nej. Jag hade kunnat föreslå Barbro Westerholm. Eller varför inte självaste Ulf Holm?
Det hade gått att deala, det har gjorts förr.

Y: I Landskrona bjöd man ju in in SD efter föra valet och tvingade dom att vara med och svara på SOU-er och ta ställning till vanligt kommunaltråk. Landskrona var också en av de kommuner där SD backade i valet. Man blir som man umgås, så förutsägelsen att Jimmie blir en vanlig politiker är inte helt ur luften.