07 september 2010

Människorna på Värnhem och Rosengård är bortglömda

Eller inte bortglömda, kanske. För du kan läsa om Rosengård i tidningen nästan varje dag. Om bränder och om gängkrig. Om eländes elände och utanförskap.Men sällan eller aldrig hör du något om dom människor som lever där, går upp på morgonen, skickar ungar till skola och förskola och sen ägnar dagen åt att arbeta, studera eller längta efter arbete och studier. Ytterst få i Rosengård är gangsters; många är förvisso fattiga med allt vad det innebär, men dom flesta vill bara ha ett vanligt liv.

Värnhem är ett torg och en stadsdel där folk byter buss och handlar på Entré. Men vi är rätt många som bor här också. Hyresrätterna renoveras och blir till bostadsrätter, gentrifieringen tar fart och snart kanske såna som jag inte har råd att bo kvar. Människor som valt att boutanför stan tycker utan att blinka att det är okej att mina ungars närområde har kvävedioxidhalter som överstiger gränsvärdena, för själva vill dom ju komma fort fram i sina bilar till ett malmö som det duger att jobba i.

Värnhem och Rosengård är områden där vi lever och vistas i varje dag. Men i valrörelsen är de avkrokar utan vanliga människor i. Kan vi ändra på det?

Inga kommentarer: