17 augusti 2010

Sten Andersson död.

Så dog han då, Sten Andersson. Sossen som blev moderat riksdagsman och sen kommunalråd för rasisterna i Sverigedemokraterna. Jag träffade honom några gånger; vi möttes i en paneldebatt om invandrarfrågor medan han fortfarande var moderat och vi delade ut valsedlar bredvid varandra vid Hermodsdalsskolan inför valet 1988 och sen stötte vi väl på varandra som man gör när man är politiskt aktiv; i stadshuset och så där. Efter valet 2002 var han som sagt sverigedemokrat och tog över min plats nummer arton i kommunfullmäktigesalen. Jag tyckte från början (långt före SD-tiden) att det var lite spännande med en varvsarbetare som varit fackligt aktiv, men som helt bytt sida och blev moderat. I Malmö är det inte en liten sak. Nu finns inga varvsarbetare och det är som arbetarklassens män inte existerar. Men det gör dom och ofta tycker dom tyvärr som Sten gjorde, oavsett vilket parti dom nu röstar på.
I invandringsfrågor var han inte riktigt klok och påstod bland annat att hela byar i Asien avfolkats för att alla åkt till Sverige. Sen minns jag hur han talade emot internationella adoptioner; han tyckte synd om dom små barnen som skulle tvingas hit. Korkat, men lätt att avfärda som trams. Han var såklart ärkereationär, så som högerfolk med arbetarbakgrund nästan alltid är. Det är som om dom måste visa att dom duger i sällskapet och då blir det lätt lite överdrivet. Och han luktade påfallande ofta alkohol, vill jag minnas. Hoppas att han bort från de vanorna på slutet, men i det brännvinsliberala SD är det kanske svårt. Efter att moderaterna slängt ut honom och han tog plats som galjonsfigur hos rasisterna i SD såg han mest trött och frånvarande ut. Det föreföll som om andra sa till honom vad han skulle säga och göra, men det har jag ingen aning om. Nån geist fanns det i alla fall inte. Må han vila i frid.

23 kommentarer:

Anonym sa...

Oavsett politisk tillhörighet, då har jag ingen problem i denna sogens stund att utvisa medkänsla, empati och respekt mot mina medmänniskor. Kan du göra det samma? Tydligen inte!

På andra sidan då hade jag inte heller förväntad detta av en semi-kommunist från miljöpartiet.

Anders sa...

"Må han vila i frid", skriver jag och menar det. Har du problem med det, eller?

Mikael Eskilandersson sa...

Tragiskt att ge sig på någon som inte kan försvara sig och som dessutom nyligen avlidit. Vore trevligt om man kan vissa respekt för varandra som personer, oavsett vilket parti man företräder. Men vissa kan tydligen inte det...

Anders sa...

Men, gäsp, ekar det här inne, eller?
Jag har på nätet läst anonyma rasister som önskat att jag skulle få en kula i huvudet och sverigedemokrater som applåderar mord på ministrar. Det är att ge sig på någon.

Anonym sa...

Jag tycker att det är respektfullt mot Sten, och varför skulle ha behövt försvara sig?
Hur tänker ni då? och Bjarne skriver "i denna sorgens stund"
varför skulle vi som inte är familj, vänner eller Sverigedemokrater sörja? Ingen av oss ska leva för evigt.

Anonym sa...

Oerhört märkligt att insinuera att en nu avliden person skulle ha luktat alkohol vid tillfällen. Vad har det med saken att göra? Är haschdoftande miljöpartister bättre? Du verkar tämligen inskränkt och tycks inte kunna inse att människor kan hysa andra åsikter än rödgröna och ändå vara värda att behandla med respekt. Typiskt vänsterfolk att prata fint om empati och förståelse och sen vara fullständigt hjärtlösa när det kommer till handling. Visst saknar många av SD:s uttalanden grund - men hur är det i ditt egna hus? Jag menar - sex timmars arbetsdag, hur verklighetsfrånvänt är inte det... världen kommer att skratta åt oss precis de nu gör åt Grekland om miljöpartiet hamnar i regeringen.

Anders sa...

Jo, det var kanske dumt att ta med det där om alkoholen. Nu har jag ju pratat ganska öppet här i bloggen om de problem jag själv haft med alkohol och tycker väl inte att det är någon skam, utan något man kan göra något åt.

cruella sa...

Men åh, är endast hyllningar tillåtna även vid en kontroversiell persons frånfälle? En vilt svängande politiker som dessutom är uttalad rasist förtjänar att nämnas vid namn och gärning, oavsett han är död eller levande - så klart. Och har man som politiker problem med alkoholen, med allt vad sådant glidande missbruk innebär av försämrat omdöme och diverse inbillningar, förtjänar det också att nämnas.

Anonym sa...

Gillade raden "haschdoftande miljöpartister bättre?"
Man förstår att all eventuell saklighet i inlägget har försvunnit!

De döda lider inte av ont förtal eller några sanningar de är redan döda och lider inte av någonting.

Sen är det väl ingen hemlighet att Sten tyckte om att ta sig en tuting? Han var ju ingen ängel.

vonGrogg sa...

Jag måste säga att du har en mycket osympatiskt ton i din beskrivning av Sten Andersson.
Du saknar totalt empati, och detta mot en person som nyligen gått bort.
Sten Andersson var en hjälte som vågade säga vad många, många människor i Sverige tycker.
Dessutom var han mycket trevlig och omtyckt av många. Han var i Malmö näst mest kryssad på valsedeln vid förra valet, efter Ilmar Reepalu. Han var garanterat 1000-tals ggr mer populär än du nånnsin kommer att bli. Att tala i sådan nedsättande ton mot en nyligen avliden är pattetiskt!
Hoppas att du någon gång vaknar upp och skäms!!

Göran Reimers sa...

"Brännvinsliberala SD"--hohoho!
Du förefaller ha åtskilliga sprickor i kristallen din pellejöns.

Vad säges om din förmodade läromästare och det legitimerade rattfyllot Per Gahrton??

Anonym sa...

Du skulle nog behöva lite stryk din sketna idiot. jag ska slå sönder din grav sten & spy på den när du dör din hund.

Anonym sa...

ja du hade inte kulor nog att göra påhoppet när han levde så du tar det nu ? . din fega lilla skit .

Anonym sa...

mupp

Anonym sa...

Vad är poängen med att kommentera det du skriver på din blogg?
/Hm

Anders sa...

Allt jag säger säger jag öppet och tydligt och jag har tom foto på mig. SD:s folk spyr anonymt. Även där skiljer vi oss åt.

Kenneth Ohlsson sa...

Jag delar hans syn på internationella adoptioner.
Vet dock inte vilka motiv och argument han hade men för egen del så känner jag inte att det är förenligt med barnens bästa. Hörde i P1 för ett par år sen ett reportage från Colombia där reportern besökte ett mödrarhem för ensamstående kvinnor. Den gråt, skrik och totala förtvivlan dessa kvinnor uttryckte av att behöva adoptera sina barn glömmer man inte. Det vore bättre om vi kunde stödja dessa kvinnor på plats istället för att ta deras barn.
Eller hur?

Anonym sa...

trött på påhopp som främlingsfientlighet och rasister och nu brännvinsliberala, vad är du ute efter?
Jag röstar på SD men är verken fientlig mot invandrare eller rasist, men jag ser problemet vi har, nämligen invandringspolitiken.
Den måste tas upp som största punkt!
Det är ju inte så svårt att se, vi skottar in mängder av invandrare och bygger upp ghetton efter ghetton, men hjälper vi dem?
Har vi möjlighet att ge dem jobb?
SVAR: NEJ!!!
Vi tar helt enkelt på oss mer än vi klarar av och du vet säkert hur det blir då, tar du som privatperson på dig för mycket så har du många halvfärdiga jobb och inga jobb som blir ordentligt utförda.
Summan av detta är att vi tar emot mängder av invandrare som inte får någon som helst hjälp förutom bostad och bidrag mm, utan de placeras i ghetton, På vilket sätt är detta bra??????

Däremot visar du en otäck fientlighet mot dina medmänniskor med dina påhopp!

Anonym sa...

Jag tänkte rösta på SD så har det gått över nu när jag läser SD:s vänners kommentarer.
Jag blir mörkrädd för jag trodde tlils nyss att Sverigedemokraterna var ett riktigt parti.

Fredrik sa...

Kan inta annat an halla med Bjarne.

Anonym sa...

Du motsäger dig själv, först tillsviner du en nyligen avliden person på ett riktigt osympatisk sätt. Vad tror du hans anhöriga tänker om de råkar läsa det du har skrivit om Sten Andersson? Och sen skriver du "Må han vila i frid" Du kunne ju lika bra ha hånskrattad hans anhöriga rakt upp i ansiktet.

På frågan om jag har ett problem, ja det har jag med personer av din type, när de driver personvalskampanj på det visset. Du ville inte vara ett förtroendeuppdrag värdigt!

Martin sa...

En sån ynkedom! Men vad annat kan man vänta sig från en miljöpartist?

Johan Olofsson sa...

Jag refererade, och kommenterade, till den här frågan mitt inne i en diskussion om något helt annat.

Jag är medveten om att många inte kan hålla med mig. Men jag upplever blogg-posten som mycket mera inkännande och respektfull än de tidigare kommentatorerna.