13 augusti 2010

Festival istället för murar.

Åh, det är den 13 augusti. För 49 år sedan rullades taggtrådsstängsel ut och soldater spärrade av gator och hus i en stad som bara ligger 40 mil härifrån fågelvägen. Om en och en halv månad springer jag igenom stället och kanske noterar mina fötter metallen i asfalten som signalerar att: här gick muren. Politik är att förändra världen, samtidigt som man inser att det bara finns en enda människa man kan förändra och det är en själv. Att isolera sig är nästan alltid dåligt och att släppa in världen i sitt liv är nästan alltid bra. En kille som jag träffade under möllevångsfestivalen tyckte på fullt allvar att han arbetat politiskt när han under en kortare tid ockuperat ett hus med sina polare, som om politik någonsin handlar om att skaffa sig själv förmåner. Politik är alltid för andras skull.

I Malmö bjuder vi hela trakten på en festivalvecka varje år. Till en kostnad av 60 kronor per malmöbo. Nu läser jag att folk tycker att det är för dyrt och det är den vanliga visan om att pengarna kunde gå till gamla och sjuka istället. Men jag tror att en politik som gör att människor har roligt och blir glada är väl investerade pengar. Jag tror också att det är viktigt att inte hela festivalen lämnas över till de kommersiella krafterna, utan att smalare saker får plats bredvid Amanda jenssen och andra stjärnor. Sen tror jag också att stans centrum lever upp av festivalen.
Vi rödgröna markerar med festivalen att centrum tilhör oss alla. Det är inte bara vi som råkar bo här inne eller folk som jobbar här som hör hit. Och så bjuder vi hit kramskommunsmänniskorna. Jag vet ju att dom inte har det lätt i sina små parasitsamhällen på Malmös rygg, men välkomna ska ni vara ändå.
Släpp nu det dåliga samvetet över att ni utnyttjar Malmö utan att betala för er.
Vi bjussar. Det är saligare att giva än att taga.

Ja, festivalen är bra politik, för mångkultur är bra kultur. Fetivalen är precis raka motsatsen till murar och stängsel, festivalen är det rödgröna Malmö.

6 kommentarer:

Anna Gustafsson sa...

Festival är fint, men måste kommunen stå för hela notan (i princip hela..)? Kan man inte öppna ögonen för nya förslag istället för att trava runt i samma spår hela tiden?

60 kronor kanske inte är mycket för någon som gillar festivalen, men 60 kronor är några middagar för min farmor och mormor som aldrig skulle få för sig att vilja trängas i stan med rullatorer och käppar....

Anders sa...

Det är jättebra om det kommer nya förslag angående festivalen. Men jag tycker det vore synd om allt lämnades till marknaden, för vi behöver både tjockt och smalt, tycker jag. Sen tror jag att roliga händelser i stan gör människor friskare och gladare. Och festivalen gör att det svänger om malmö mer än det skulle göra annars och det är bra för oss som bor här, för kommunens ekonomi och då kan det kanske till och med bli bättre mat till dom gamla och barnen (vilket fö är en viktig grön valfråga!).

Anonym sa...

Klart vi skall ha Malmöfestival, den tillför ju något. 60 kr är inte mycket. Vi betalar ju massor med pengar för sådant som inte tillför något (läs Rosengård).

Anders sa...

Äh, lite tillför väl vi i Rosengård? Och på Värnhem.

Anonym sa...

Pestivaler är perfekt. Här samlas alla varelser som har olika sorters taktik för att försörja sig. Ficktjuvar från Rumänien, tiggare från Moldavien och personrånare från Rosengård. Detta är en höjdpunkt på året för dessa människor så låt festivalen leva kvar för deras skull och NI malmöbor bör besöka dessa för deras överlevnad. HAJ Å IVAJ :-)

Anders sa...

Har du någon grund för det påståendet?