15 maj 2010

Sextimmarsdag funkar inte.

Ofta får man mothugg, men lika ofta isande tystnad; blickar som säger att vi vet att du innerst inne är borgare/socialist/liberal, eller vad man nu för stunden vill facka in mig som. Och vän av Israels verkliga eller inbillade övergrepp på västbanken och Gaza, icke att förglömma. Arabhatare, trots att jag har 90 procent arabiska barn omkring mig på dagtid. Och nu ska jag förråda i en fråga till: sextimmarsdag med bibehållen lön funkar inte. Det är enkel matte och basala kunskaper om produktion och tillväxt. Tråkigt nog, därför att det är en fråga där man nästan alltid får starka sympatier bland vanligt folk, som av lett insedda skäl vill jobba mindre för samma peng. Särskilt kvinnor, som redan idag på eget initiativ går ner i tid för att hinna med allt där hemma, som det heter. Och kan man downshifta på egen bekostnad, så är det väl bra. Att köpa sig mer tid, men helst utan att fastna i könsrollerna. Överlag är det nog klokt att fundera på vad man gör med sin tid och sina pengar. För mig är det hål i huvudet att jobba över eller långt borta för att finansera prylar man inte har tid att använda eller fina bostäder som man inte har tid att vara i. Men det är inte mitt val.
Ibland lyfts frågan om att ta ut löneökningar i sänkt arbetstid. Det kan såklart funka, men om alla skulle göra det, så skulle produktionen minska ganska radikalt och en hel del företag skulle få slå igen. Så, nej, sextimmarsdag funkar inte. Däremot är friåret en bra sak, som jag gärna propagerar för.
Så ett kryss på mig är inte så mycket ett kryss för sänkt arbetstid. Mer då ett kryss för attt fler kommer i arbete. Men det är en annan fråga, kanske.

Inga kommentarer: