03 mars 2010

På språng genom bilpendlarland

Fuktmannen var jättetrevlig och det var en smula intressant att han frågade mig hur dags jag skulle köra till jobbet. För somliga är det så självklart. Till jobbet tar man sig per bil, punkt slut. Och till alla andra ställen med. Att just deras möjlighet att köra så mycket villkoras av att vi är många som inte gör så slår dom inte ens. Skulle alla köra bil, så kunde ingen köra bil, kan man säga. Frågan är hur solidariskt det är att anamma en livsstil som måste ske på andras bekostnad? Senare på kvällen springer jag en runda, ut mot Bulltofta. I spåret är det mörkt och sjöblött så jag styr stegen ut mot villamattor och externa köpcentra. Här ute på Sveriges bördigaste jord har det byggts enplanshus och affärer och om man inte springer som jag, så är det no-go-area för oss som inte kan eller vill köra bil i vardagen. Det är usel stadsplanering och dubbelt eller trippelt miljödåligt. Det är ju inte bara vår bördigaste jord, det är Sveriges mest tätbebyggda landskap som slösar bort marken, istället för att nyttja den smart. Det värker i mitt gröna tekniska nämndshjärta. Vilket slöseri med mark!
Ju fler vägar, villamattor och köpcentra som byggs, desto mer miljödåligt och ojämlikt blir det. Och så in i helvete tråkigt. När jag springer genom Toftanäs är det alldeles dött och även inne på villagatorna är det tyst och stilla.
Vid Gyllins trädgårdar vänder jag och löper in mot stan.
Här i bilpendlarland hör jag inte hemma. Vem gör förresten det?

3 kommentarer:

Unknown sa...

Det som fascinerar mig som relativt nybliven lantis är att det, vilken vardagsförmiddag som helst, är mer liv och rörelse i min lilla by än i en villaförort närmre stan. Inga stora rörelser, direkt, men byborna, såväl äldre som yngre, syns och rör på sig. Det är jätteskönt. Dessutom hälsar alla på varandra oavsett om man känner varandra eller ej, det händer sällan i villaförorten. Jo, förstås, jag hälsar av gammal vana och folk glor oförstående på mig.

Anders sa...

Det där med att hälsa på alla minns jag väl från barndomens sommarland. "Kom nu ihåg att hälsa på alla", manade morsan, "för så gör man här". Det återupptäckte jag när jag som vuxen spenderade en föräldraledighetssommar ute på den skånska landsbygden. Det är fint.

Maria sa...

Pendlar från Riseberga varje dag med buss till centrum, det går alldeles utmärkt. Dessutom går det buss till Lund och Svågertorp och en via södervärn mot stan också. Villamattor ja, bilpendlare inte alls. MÅNGA cyklar till centrum om du tar dig hit ut en morgon eller eftermiddag så kan du se...Men det är klart, hade vi inte haft Toftanäs så hade vi behövt bil för att kunna handla t ex vid Värnhem.