29 mars 2010

Fel människor tar åt sig.

Rasismen kommer inte alltid i form av korkade bönder från Sjöbo eller puckade dressman-Jimmies från Sölvesborg (och skinnskallarna verkar ju helt utdöda). Ibland är det människor som i andra delar av livet är snälla, glada och empatiska. Det stör som fan, man vill ha sina människor på plats i fållan. Är man rasist, så ska man tammefan vara osympatisk över hela linjen, för annars är det något som inte stämmer. Och när jag ropar högt på fejsbuck om hur trött jag är på rasistiska kommentarer, så är det såklart fel människor som får samvetskval. Dom som införlivat kränkande tillmälen om muslimer i sin vardagsvokabulär tar inte åt sig. Sen är man inte rasist om man tror att invandrare är överrepresenterade i brottsstatistiken (det är bara att läsa innantill), däremot är man rasist om man hävdar att det är etniciteten som gör någon kriminell. Själv tillåter jag mig att bli störd av den sjukt konservativa synen på genus och familj som jag möter på jobbet, men det är knappast rasism det heller. Jag tror inte det sitter i arvsmassan, jag tror bara att det handlar om att man aldrig behövt konfronteras med sina åsikter. För längesen skrev jag en bloggpost om att rasister inte läser böcker. Det gör inte sexister eller homofober heller. Bildning botar nästan alltid. Bildning och möten över olika sorters gränser.

En subtilare form av rasism ärantisemitism, maskerad till israelkritik. Samtidigt som H&M finns i slavstater som Saudi, Kuwait och Qatar och i självaste Kina, så är det etableringen i det demokratiska Israel som kritiseras. Och samtidigt som Israels regering med rätta kritiseras för bosättningspolitiken, så nämns inte med ett ord att flickorna i Gaza av myndigheterna beordrats att klä sig anständigt i skolan(= slöjtvång). För judar gäller alltid hårdare regler. Unga skenbart radikala människor kan vara lika rasistiska i sin praktik, som gnällkärringar som pratar om hucklen och blattar. Det kan vara värt att minnas.

3 kommentarer:

Unknown sa...

Ja du, konservatismen när det gäller genus och familj är något jag springer på alltsomoftast. Vad jag gjort? Bestämt mig för att skola in på förskola vid 13 månaders ålder. Välja att jobba mer med lilltjejen på dagis utan att det är ekonomiska skäl bakom. Jag vill inte vara hemma mer. Jag och min man tror att tjejen får det bra på förskolan. Min man vill heller inte vara heltids-föräldraledig. Inte heller där några ekonomiska skäl. Fast det frågar ingen om.

Anders sa...

Pia: 13 månader är inte överdrivet tidigt för inskolning om din unge är som dom flesta utvecklingsmässigt. Eftersom ni är två och antagligen kan växelhämta och -lämna, så blir det nog jättebra; det blir nästan alltid det. barn som är hemma hos mamma i år och dar brukar bli ganska egna och svårinskolade. Så ni gör nog rätt. Ängliga morsor som binder ungarna till sig kan kamma sig och skaffa ett liv.

Anders sa...

Bunny: jag påstår att tillmälet "Svennehora" är väldigt ovanligt. Att du ändå råkat ut för det är sorgligt och fel, min inget att generalisera utifrån. Dessutom finns ingen omvänd rasism, redan det begreppet är rasistiskt. Fundera på den, du! ;)