21 mars 2010

1 april kom tidigt till Falun.

På fredag bär det iväg till Falun igen och för en liten stund sedan såg jag stan på TV. Snön yrde uppe på Lugnet, den halvsunkiga skidanläggningen på höjden ovanför stan. Under snart två års pendlande har jag hunnit lära känna stan en smula och det finns både bra och dåliga saker med Falun, såklart. Jämför man med den totalt felplanerade grannstan Borlänge, så är det mest bättre, vågar jag påstå. Falun har ett centrum som verkar funka och som skulle kunna utvecklas ännu mer. Det allra sämsta med stan är att man byggt utspritt och för biltrafik. Centrum och sjön Tisken skiljs åt av en motorväg och det märks att planerarna förväntar sig att biltrafiken även fortsatt ska vara basen i resandet. Jag tror inte att det är så smart. De moderna trender i livsstil och stadsplanering som klimatfrågan driver fram, måste även nå medelstora och mindre städer. Alla kommer inte att vilja ha hus och trädgård och två bilar ens om dom har råd och det måste synas i stadsbyggandet. Mer cykelbanor, färre parkeringar och förtätning är både attraktivt och smart. Bygg bort barriärerna. Falun har ett vacker historisk stadskärna och det ska man bygga på. Men följer man diskussionen i Falun, så tror man att det blivit första april i förtid. Kommunen gör en jättesatsning och bygger TRE nya hoppbackar. Herregud.
Hur tänker man?. Jo, jag fattar hur man tänker. Kan vi få VM, så sätter vi stan på kartan och då kommer investeringarna, tror den politiska majoriteten. Men snälla, backhoppning! Om man byggde för nya populära idrotter, så hade jag kanske begripit. Men vore jag Falupolitiker, så skulle jag använda mig av världsarv och historia och byggt upplevelser på det. Linné, Carl Larsson och gruvan, liksom. Och ett utropstecken som Torson i Malmö, som Vara konserthus, som Dalhalla. Nåt eget nytt och modernt. Sen är naturen en större tillgång än dom fattar. Att åka skrilor på Runn, att plocka svamp ute vid Stångtjärn. Underbart, värdefullt.
KS-ordförande i Falun, kanske?
Nja, jag cocoonar nog med min Sara istället.

7 kommentarer:

Annika sa...

onödiga satsningar här och där... ja, vad ska man säga. det är sverige i ett nötskal

Sara sa...

Falun skulle definitivt behöva en politiker som du. Någon som kunde komma med lite nya infallsvinklar, och kanske få liv i stan, i stället för att bara sitta och drömma om gamla skidortstider.

Anders sa...

A: Ja, många mindre kommuner har gjort häpnadsväckande dåliga satsningar. Paradexemplet är väl Gislaved som vill glasa in en skidbacke...

S: Kanske heter en sån politiker Sara? :)

Sara sa...

Om jag hade gillat offentliga framträdanden och att ställa upp i intervjuer kanske. Men det är ju mer ditt område.

Anders sa...

Ganska lite i politiken är offentliga framträdanden, men du skulle klara det med. Jag vet, jag känner dig ;)

Crister sa...

Om du med felplanerad menar Kupolenområdet kan jag hålla med, centrum dör. Men med det tuffa klimatet i Borlänge har bl a idrott och musik frodats och sveriges största musikfestival vuxit fram, Peace & love. Välkomna till Borlänge veckan efter midsommar och gå på Peace & Love.
Crister

Anders sa...

C: kupolenområdet och den döda stadskärnan är det värsta, ja, men också att det är så mycket bilvänlig urban sprawl i övrigt, med bostadsområden utslängda till synes på måfå. Det är inte trivsamt i Borlänge, inte alls. och det första man möts av är en skitful järnvägsstation. Peace and love tycker jag däremot är en jättebra sak och jag tror jag bloggat nångång om att bra rockmusik (och fotboll) kräver arbetarklass.