11 december 2009

Sympatierna.

Kanske ska jag säga nåt om partisympatiundersökningen som kom igår. För oss politiknördar är SCB:s PSU den stora och viktiga, eftersom man kan bryta ner den i åldersgrupper och geografiskt och annat. Sydsvenskan ropar ut att Sverigedemokraterna är starka i malmöområdet, men man kunde lika gärna pekat på att V nästan är utraderat och att vi gröna få rekordsiffror. Man kan peka hur man vill, beroende på vad som intresserar en. Vi gröna är det radikala alternativet, nu när V sjunker som en sten. Och det är inte så konstigt. Folk i stan är inte längre renodlade liberaler eller socialister. Man vill ha lite av varje och framför allt ett fokus på framtidens frågor. V:s pråktiga självmål när man i min nämnd stödde ordförandens fegislinje i frågan om hastighetsgränserna visar lite på den saken. Jag och tre sossar ville ha 40 i hela stan, resten argumenterade ganska förvirrat om hur svårt det skulle vara. Svårt för vem?. Att vi gröna förändrar Malmö, syns och hörs och vi sätter nya frågor på dagordningen. Men vad har V förändrat på sina snart tolv år i majoritet i Malmö. Just det. Ingenting.

Så till SD. Till de rädda små människorna som behöver någon att skylla på när det egna livet är för svårt. Som vilka missbrukare som helst så skyller dom ifrån sig, som om ansvaret för deras trista liv låg på någon annan. Men det är inte islam, inte invandring, inte fri sex eller feminismen som är hotet mot Sverige, Skåne, Malmö. Det är inskränkthet, okunskap och därpå följande illvilja som kanske hotar. Men SD kommer inte att få något gjort i riksdagen om dom kommer in, lika lite som dom får nåt gjort här i Malmö. Deras representanter är allt för korkade, rattfulla eller senila för det. Ingen tillfällighet, kanske.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Anders!
Intressant att du tar upp andra sätt att mäta opinioner.
Vad anser du om den undersökning som Sydsvenskan referera till?
Är underlaget tillräckligt för att dra politiska slutsatser.

Hur många svarade i Malmö egentligen?

Anonym sa...

En intressant aspekt är att din beskrivning av sd:s väljare och representanter användes i stort ordagrant av dem som dömde ut miljöpartiet för en herrans massa är sen.

Mats sa...

Vilken beskrivning?

Det finns ingen retorisk baktanke med frågorna - men innan miljöpartiet byter taktik för att möta SD kan det vara värt att ta reda på siffrornas substans. Hur många malmöbor tillfrågades?

Anders sa...

Nedbrutet på Malmö omfattar SCB:s PSU 120 personer. Det är kanske inte läge att dra säkra slusatser av det, men det visar sannolikt på en tendens.

Sen har jag aldrig hört någon tala om våra väljare, som jag talar om SD:s representanter. Att SD inte får något gjort baserar jag i första hand på erfarenheterna från deras kommunala och regionala representation. Ingenstans har SD påverkat i sina kärnfrågor.