22 december 2009

Jag, den där tråkmånsen.

Det är ändå sällan jag går in i den sortens diskussioner. För jag borde såklart fatta hur himla roligt det kan vara att skoja om brännvin och fylla och om hur sprit inte gör en lycklig, men fan inte mjölk heller och så. Men här som på andra ställen måste jag ibland ändå vara tråkmånsen. När tusentals vuxna människor glorifierar alkoholen, så säger jag emot. Om man propagerar för användning av alkohol, då kommer jag att påminna om hur den farligaste drogen av alla funkar. För alla tycker dom ju att knark är farligt och att Christiania ska stängas, eftersom det säljs knark där, men ingen funderar på att stänga Värnhemstorget och andra platser där det säljs alkohol. Och ändå skadar alkoholen så otroligt många fler än någonsin knarket. Nu är inte lösningen att tillåta knark eller totalförbjuda alkohol, det handlar snarare om att vara normkritisk och förespråka att människor möter livets makter vapenlös, för att tala med Karin Boye. Och koppla av med ett järn, det ska man ju få göra, det får vi inte missunna någon, sägs det. Och vinprovningar och sånt fint. Men jag säger: fan heller. Var den du är, den du vill vara utan kemiska tillsatser. Sluta förneka eller förringa. Var hellre tråkig.

3 kommentarer:

magnus sa...

Vad är att vara tråkig? Vem har roligt, på riktigt, efter kl 23 på vilken vanlig tillställning som helst?

Lysande att du vågar skriva om alkohol. Jag tycker det är svårt. Har försökt på spritfri.blogspot.com men det går inget vidare.

Har dock två inlägg i huvet som handlar om varför jag vill att mina vänner ska avstå från alkohol när jag är med, men jag har inte vågat skriva dem ännu.

Anders sa...

Jag tycker att normalkonsumenterna är det stora problemet; dom som "kan hantera" sin alkohol och bara "tar sig en fylla ibland", som det heter. det är dom som är normen och det är en förrädisk norm. Skriv dom där inläggen; utmana folk som säger sig vara solidariska.

c sa...

Det här slår mig alltid i fyllediskussioner; att allt annat nästan kan man diskutera på ett vettigt sätt, men spriten! Pratar du sprit gör du säkrast i att vara jääävligt försiktig för annars är du frireligiös eller moralpanikare eller jag vet inte vad.

Konstigt, det där.