15 september 2009

Min regeringsförklaring

Eders så kallade Majestäter, Eders så kallade Kungliga Högheter, herr talman, ledamöter av Sveriges riksdag,

Det har blivit så populärt med berättelser om enskilda människors öde. Om man talar om mannen på äldreboendet i Jönköping, tjejen som jobbar som svetsare i Kiruna, eleverna i Landskrona eller företagarna i Skara som öar i havet, så slipper man bry sig om strukturer. Om allt bara handlar om individer och valfrihet, så behövs egentligen ingen politik.
Från och med nu är det slut på det tramset. Från och med nu förs en politik som både handlar om grupper och individer, ty det finns ingen motsättning däremellan.

För att människans inneboende kraft och vilja att ta ansvar ska kunna verka fullt ut krävs både jämlikhet och jämställhet. Inget ord är viktigare än ordet solidaritet, om det så gäller människor här eller där eller hela det ekologiska systemet.
Därför är det en självklarhet att ingens frihet ska få inkräkta på någon annans, därför är det en självkarhet att alla ska ha rätt till tak över huvudet och mat på tallriken utan att behöva stå med mössan i hand och därför är det självklart att kravmärkning och fairtrade ska gynnas på alla upptänkliga sätt.

En viktig uppgift för en regering är att skapa förutsättningar för att nya arbeten inom framtidsbranscher skapas. På så vis kan både jobbkrisen och klimatkrisen bli till något positivt. Staten kommer att göra omfattande satsningar på utbyggnad av höghastighetsjärnvägar och mer kapillära banor, samt spårvägar i de städer som så önskar. Vi kommer att stödja utvecklandet av nya energisystem och omedelbart börja fasa ut fossila bränslen och kärnkraft. För att skynda på denna utveckling kommer en flygskatt att införas och trängselskatter att införas i Göteborg, Malmö och Uppsala. I gengäld momsbefrias all miljöbra kollektivtrafik.

Sverige ska använda sitt ordförandeskap i EU för att kraftfullt driva på i klimatfrågan. Och det bästa sättet att göra det är att föregå med gott exempel. Under året ska förberedelse göras för en ny folkomröstning om anslutning till det tredje steget i det europeiska monetära unionen och vår vilja är att Sverige blir en del av eurogemenskapen.

De senaste åren har sett ökad kontroll, repression och jakt på arbetslösa, sjuka och människor med annan etnisk härkomst än svensk. i gengäld har skatter sänkts och avskaffats. Den utvecklingen bryter vi nu. Karensdagen i sjukförsäkringen avskaffas, gränserna öppnas för en ökad invandring och alla gömda och asylsökande beviljas permanent uppehållstillstånd. Friåret återinförs med omedelbar verkan. I gengäld avskaffas jobbskatteavdraget och avdragen för bilresor och en fastighetsskatt återinförs. IPRED- och FRA-lagarna avskaffas omdelbart och polisen ges instruktioner om att fånga kriminella istället för fildelare.

Inom skolans område vill vi bryta den negativa utveckling där fler lär sig mindre och istället satsa på en skola där alla är välkomna. Barnens kreativitet ska bättre tas tillvara och samarbete ska ersätta osund konkurrens. Utomhuspedagogik och undervisning på elevers modersmål är självklara inslag. Betyg hör inte hemma i en modern skola, inte heller trosföreställningar. All undervisning ska bygga på vetenskap. Med anledning av detta kommer läroplanerna att kraftigt omarbetas.

Vår söner och döttrar ska få samma livschanser, det skriver nog alla under på. Men nu ska också dessa sköna ord bli praktisk politik. Och detta arbete kan inte vänta, utan ska börja redan när du föds. Därför kommer vi omedelbart att ta bort möjligheten att överlåta föräldradagar och vi kommer att genomföra en omfattande satsning på genuspedagogik i förskolan och alla skolformer efter det. Religiösa friskolor förbjuds och vårdnadsbidraget avskaffas omedelbart. Alla familjetyper ska behandlas lika, liksom alla typer av kärleksrelationer mellan samtyckande vuxna. Lagarna kommer under året att anpassas för detta. I samband med detta avskaffas också religiösa organisationers vigselrätt.

Den politik vi företräder kommer inte att göra er vare sig rika eller materiellt lyckliga.
Vi lovar inte guld - men gröna skogar!.

6 kommentarer:

mrsw sa...

word, älskade pappa!

jag har ju den affischen, "vi lovar inte guld - men gröna skogar" den fixade du till mig en gång för längesedan och den har jag sparat och och vårdat den ömt...

puss, älskade pappa!

Michael Karnerfors sa...

Varför skall kärnkraft fasas ut?

- Det är den yngsta energiformen vi har, bara i början av sin utveckling.

- Utsläppen är i samma klas ssom vindkraft, oftast lägra. Klart lägre än solkraft.

- Den har god ekonomi och klarar sig utan statsbidrag.

- Den har mycket hög tillförlitlighet, matchas endast av vattenkraft och fossila bränslen. Tillförlitligheten hos sol och vind är ett skämt i jämförelse.

- Den kan produceras i mycket stor volym.

- Avfallet är i storleksordningen 10 000 000 till 100 000 000 mindre i volym än alla förbränningskällor, och det finns välforskade metoder för att helt avskilja det från befolkningen för all framtid, vilket ingen annan kraftkälla kan skryta med.

- Den är säkrare än vattenkraft.

Så varför skulle vi avveckla kärnkraften?

/Micke

Anders sa...

Kärnkraften kan här och nu ta livet av oss allihop. Därför. Och om det inte räcker så är det en riskfylld energiform som bygger på ändliga naturresurser. En motfråga: tycker du att vi ska starta urangruvor i västergötland?

c sa...

Du har så vackert språk!

Rasmus Ling sa...

Jag röstar för :)

Michael Karnerfors sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.