24 september 2009

Ilmar ner på jorden.

Vi malmöbor förväntas tacka Ilmar Reepalu för bron, högskolan, citytunneln och bostadsområdet i västra hamnen, har jag förstått. Vår stads kommunstyrelseordförande har ett ego som är större än Turning torso och han verkar tycka att han klarar det mesta, men att det beklagligt nog behövs gröna röster för att uppnå majoritet. Men dom där satsningarna är historia och inte så förbannat unika som Ilmar vill göra gällande. Alla städer bygger vid vattnet, Stockholm, Göteborg, Köpenhamn, Aarhus, för att inte tala om London som startade trenden med sitt Docklands. I det aveendet gör Malmö som alla andra och det är såklart bra. Men inte unikt. Öresundsbron är vacker och vältrafikerad och citytunneln blir säkert en succe. Men istället för en bilbro och snirklande tunnel genom stan kunde vi byggt en järnvägstunnel rakt in i Köpenhamns centrum. Att bygga bron som man gjorde var en eftergift åt bilismen. Och både bron och högskolan är statliga satsningar, dessutom under en borgelig regering. Så Ilmar, kom ner på jorden. Vi gröna samarbetar gärna med dig och ditt parti. Men låt oss skippa den kontrafaktiska historieskrivningen och prata om framtiden istället. Hur ska integrationen bli bättre, hur ska Malmö växa varsamt och miljöbra och hur ska vi undvika att Malmös centrum blir ett ghetto för dom som har?
S håller med oss gröna om mycket av det vi säger, men man orkar inte alltid leva upp till nytänkandet. Jag förstår, det är svårt att i femtio år bygga staden för utspritt boende och bilar, för att sen inse att vi gröna hade rätt hela tiden när vi sa att det bästa är att bygga tätare och för människor som går, cyklar och åker kollektivt. När det gällde biltrafiken vid möllevångstorget, så hade S möjlighet att visa att deras nya insikter inte bara bestod av ord, utan även av handlingar. Men, nej, dom gamla mönstren satt för djupt. Jag vet själv hur det kan vara. Så Emmanuel Morfiadakis (Limhamn) och Håkan Feldt (Bellevue) körde bokstavligen över möllanborna i frågan.
Mig gör det för all del inget att möllanborna får veta att ett starkare grönt parti är deras enda möjlighet att nå sina mål om färre bilar och mer plats för människor, men visst vore det roligt att ett folkligt initiativ ledde till förändring? Demokrati, ftw.
Och ja, vi samarbetar gärna. Men som Bamse säger: är man stark måste man vara snäll. Så kom ner på jorden Ilmar. Du är en fin man och vi gillar dig. Men ingen har gjort storverk ensam och ingen är fullkomlig. Tillsammans är vi vackrast.

Inga kommentarer: