01 augusti 2009

Man mår bättre i stan

inte alla överallt och inte hela tiden. Men när Sydsvenskan skriver om utbrändhet så får vi veta att folk i städerna mår bättre och folk i södra Sverige generellt mår bättre än folk i norra Sverige. Det är alltså inte så att folk i städerna är sissies som sjukskriver sig för lindrig bakfylla eller kärlekssorg, utan vi mår faktiskt generellt bättre än bidragsberonde lantisar som får förlita sig på samhällets insatser för sin försörjning och sin livsstil.
När vi fortsätter att jobba för ett, i vid mening, grönare Malmö, så får vi försöka identifiera friskfaktorerna. Tyvärr kommer nog möjligheten att försörjar sig rätt högt upp på listan. Så en näringslivspolitik inriktad mot framtidsbranscher. Bra boende och mötesplatser. Frihet att välja livsvägar. Höga tak och breda avenyer. Långa strandpromenader och utomhuskonserter. Att man tycks må bättre av sånt än av doften av koskit och traktoravgaser, betyder så klart inte att alla måste in till stan. Men det borde betyda att vi i alla fall inte ska subventionera lantisarnas liv med stadsproducerade skattepengar, annat än för ren livsmedelsproduktion. Vill man bo på landet får man kunna försörja sig utan bidrag där eller bo nära en hållplats. Det är inte bara en fråga om utbrändhet och annan psykisk ohälsa, utan också av hållbarhets- och solidaritetsskäl.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tycker du har fel. Vi har en skyldighet att se till att det finns goda möjligheter att bo utanför stan. Det handlar om att vi måste bygga ett samhälle för alla.

Jag håller dock med dig om att vi som verkar politiskt måste klargöra hur långt det offentliga åtagandet sträcker sig. Vad kan medborgarna förvänta sig ifråga om omsorg - vård - skola - transporter. Det handlar om att priortera rätt. Hälsningar Anders Å

Anders sa...

Men varför ska jag se till så man kan bo nånstans där man inte kan försörja sig, eller ens leva hälsosamt och miljöbra?

Jag föredrar att ta ansvar för ställen som Möllan och Värnhem, där folk i huvudsak lever energisnålt och biloberoende och för att förbättra Rosengrd och liknande områden, så livsvillkoren blir bättre där. Jag prioriterar, precis som du säger