01 maj 2009

Facebook i EU.

Snart EP-val. Att jag är grön och kommer att kryssa Zaida är ingen nyhet. Zaida står för det jag står för, helt enkelt. Men det nyheterna noterar denna första maj är inte att samkönade par from idag får ingå äktenskap (fuck you, kd!)utan att en facebookgrupp som kallar sig Piratpartiet fått opinionsiffror höga nog att dra in en av deras medlemmar i Europaparlamentet. Man hade hoppats på att det istället hade varit första april, men så kul är det tyvärr inte. Fildelningsfrågan är inte heller en generationsfråga, utan en klassfråga. Den som inte behöver oroa sig för jobb, bostad eller trygghet kan ju ägna sig åt att kämpa för att få gratis tillgång till film och musik. Den som inte har kunskaper eller empati nog att kämpa för allas rätt till en bra miljö och hälsa, kan dra till med att kampen mot fildelning är som kriget mot terrorismen. För oss som tycker att politik är mer än snabba facebookfrågor är det löjeväckande. Och äkta engagemang handlar aldrig om att få saker för egen del.

10 kommentarer:

Ztripez sa...

Det är lite synd att du avfärdar snart Sveriges 3dje största parti som en liten facebook-grupp.
PP principer handlar väldigt lite om fildelning utan mer om rätten till en transparent-stat och demokratiska rättighter.
Tyvärr har vår sensationslystna gammelmedia bara fokuserat på fildelningen.
Läs gärna igenom vårar principprogram (www.piratpartiet.se/Principer) så kommer du snart inse att PP kämpar för din rätt att kunna rösta på det du vill.

grey sa...

Jag skulle kunna tänka mig att rösta på Miljöpartiet om det inte varit för att de totalt misslyckats med att stå upp för den personliga integriteten. Att ignorera att massiv, godtycklig övervakning ska godtas, att strunta i att företag får större befogenheter än polisen för att kunna utpressa folk, att i det tysta acceptera kartläggning av allas sociala nät. Det har varit väldigt tydligt att MP mer bryr sig om att få vara med och bestämma om grön beskattning, än att få fram de inlåsta patent som skulle göra bensinmotorn till ett ineffektivt fornminne.
Miljöpartiet är de sista som borde kritisera Piratpartiet, då de själva kallades "skogsmullar" och än mindre snälla saker för inte särskilt lång tid sedan.
Fråga dig själv om du skulle stå ut i en värld där kultur och kunskap skulle delas fritt för allmänhetens och kreatörernas bästa, där inte patent hindrar elbilen och miljövänliga effektiva energikällor, där staten och företag inte godtyckligt kan köra över de medborgerliga rättigheterna. Resten av politiken får gärna Miljöpartiet ta hand om ifall de har folkets stöd. Det är vad Piratpartiet kämpar för.

Wiborg sa...

Du var ju verkligen insatt... Jag föreslår www.piratpartiet.se för dig som inte vet att Piratpartiet står för mycket mer än fildelning.

Anders sa...

Ingen av de tre piratpartister som svarar mig skyltar på något sätt med sin identitet. Dom gör anspråk på att föra en politisk debatt, men gör det i hemlighet. Så mycket för den transparensen. Nummer ett hackar på svartmålande media som en annan buhu-Sverigedemokrat, nummer två har ingen koll på att MP röstade mot IPRED och nummer tre tror inte att jag är insatt i frågorna eler har läst facebookarnas program. Hög nivå rakt igenom. Inte.

grey sa...

Jag är fullt medveten om att Miljöpartiet röstade mot Ipred och FRA. Jag är också fullt medveten om att att Miljöpartiet ursprungligen var med och när socialdemokraterna tog fram förslagen och då valde att inte göra något väsen.
Om Miljöpartiet verkligen hade tagit integritet på allvar och förstått hur patentlagstiftningen är ett av dagens allvarligaste miljöhot, och kämpat för att kunskap och kultur är till för alla, hade Piratpartiet inte behövts.
Om Miljöpartiet på något sätt lyckas hindra datalagringsdirektivet, telekomlagen och ACTA och upphäva FRA och Ipred, eller ens klart och tydligt visa att de på allvar är mot dessa lagar, så kommer partiet ta många röster från piraterna.
Det är detta tydliga ställningstagande som Miljöpartiet misslyckats med.
Att ha rätten att vara anonym är en rättighet som är grundläggande för en sann demokrati. Det är valfritt att skylta med sitt namn.
Om jag går in på din profil ser jag att du heter Anders, bor i Malmö och är 45 år. Det säger inte ett smack. Du är fortfarande anonym, och det finns orsaker till det om du tänker efter.

Erik Hedlund sa...

Hur kan du påstå att rätten till privatliv, brevhemligheten och rätten att slippa åsiktsregistreras är en klssfråga?

Innan man kritiserar något, bör man veta vad det är. Annars är risken att man framstår som okunnig eller oseriös. Och politik förtjänar en upplyst, seriös debatt, oavsett vilken sida man står på.

http://www.piratpartiet.se/principer
http://www.piratpartiet.se/politik/integritet
http://www.piratpartiet.se/politik/upphovsratt
http://www.piratpartiet.se/politik/patent
http://www.piratpartiet.se/faq

PS Jag har inget av de identifikationsmedel som det här bloggsystemet låter mig välja mellan, så vänligen kritisera mig inte för det.

André Jernung sa...

Du kanske skulle ta och lyssna lite på vad din mycket skärpte partikamrat och tillika riksdagsledamot Lage Rahm har att säga om frågorna innan du avfärdar dem som att man vill ha gratis film och musik. De är en _aning_ mer omfattande än så.

Sedan när du väl har satt dig in i problematiken kan du reflektera över varför väljarna går till (pp) när (mp) redan har en vettig politik i frågorna. Kan det vara för att (mp) tvingas kohandla med (s) och de här frågorna är så viktiga för folk att man inte vågar riskera att (mp) köpslår bort dessa?

Om (pp) hamnar i vågmästarställning får blocken välja mellan fullt tillmötesgående av dessa frågor eller att förlora regeringsmakten till det andra blocket. Det är det som är ett fokusfrågepartis styrka, och det är denna politik man fört från dag ett, och som nu vinner stöd hos svenska folket.

Marcus sa...

Hej!

Jag heter Marcus Dahlman och är vice Valkretsledare för Piratpartiet i Bohuslän. Några kommentarer:

Att kalla ett seriöst politiskt parti med 40.000 medlemmar för en "facebook-grupp" kanske sätter nivån för kommande inlägg, vad vet jag. Nåja, jag kan hålla med om att tonläget i vissa av kommentarerna kunde varit bättre.

Jag vet inte om du kopplar Piratpartiet till fildelningsfrågan, det framgår inte explicit av din meningsbyggnad, men jag antar att du gör det. Därför vill jag gärna förtydliga lite. (Är det fel, så ignorera vänligen följande kommentar.)

Piratpartiet driver inte fildelningsfrågan. Vi driver följande tre frågor:
* Patent är idag ett hinder för utveckling. Systemet behöver omarbetas.
* Upphovsrätten är idag ett hinder för kultur. Systemet behöver omarbetas.
* Medborgarnas personliga integritet måste skyddas.

Att integriteten är viktig kan i förlängningen betyda att man inte kan jaga fildelare med vilka medel som helst eller till och med att fildelningen måste släppas fri, men det handlar inte om att "få saker för egen del". Åtminstone inte från partiets sida, exakt vilka motivationsfaktorer respektive medlem påverkas av kan jag inte bedöma.

Att MP röstade emot IPRED är ju hedrande för MP. Tack snälla!

Du skriver "kämpa för att få gratis tillgång till film och musik", vilket jag antar syftar på Piratpartiet. (Om inte, ignorera även denna kommentar.)

Vår partiledare och många andra har vid flera tillfällen uttalat sig om att Piratpartiet inte arbetar för att alla skall få gratis tillgång till film och musik. Piratpartiet anser att den affärsmodell för distribution av musik och film som finns idag inte är rimlig och inte skall stöttas av integritetskränkande lagstiftning. Att en bransch drabbas av tekniska landvinningar är inget nytt och ursäktar inte övergrepp som IPRED, FRA, mm.

Hoppas att jag levt upp till dina förväntningar om "hög nivå" och "transparens". I annat fall får du gärna kontakta mig på marcus.dahlman@piratpartiet.se .

Anders sa...

g: om du följt min blogg, så vet du att jag är synnerligen lättidentifierad. Inte många heter Anders på Värnhem och har suttit i de grönas PS, är andre vice i tekniska nämnden och jobbar i Rosengård. Jag har dessutom vid tillfälle lagt ut mitt telefonnummer, när rasister hotat mig. Så hemlig är jag. Att vi gröna inte får igenom alla våra förslag har du såklart rätt i. Så fungerar en demokrati, vet du. Däremot har vi inte tagit fram några integritetskränkande förslag så vitt mig bekant.

Erik: Jag vidhåller klassaspekten. Ni som nu bombar min blogg med facebookpartiets svada säger inget om det som verkligen bekymrar de flesta i krisen. Hur ska t ex kommunerna möta de sjunkande skatteintäkterna?

André: Lage har starka åsikter om allt möjligt. Han röstar i riksdagen helt i enlighet med våra idéer och om han kom in i EP skulle han såklart ta plats i den gröna gruppen. Var facebookarna står politiskt vet ingen.

Marcus: Ja, du är transparent och håller dig ovan ytan. men kritiken mot pp kvarstår från min sida enligt ovan.

Marcus sa...

Hej!

Marcus här igen. :-)
Tänkte bara komplettera lite:

Du skriver att du inte vet var facebookarna står i politiken. Det gör inte jag heller, men jag tänkte berätta var Piratpartiet står i frågor utanför de tre hjärtefrågorna (patent, upphovsrätt, integritet):

När det gäller finanskris, arbetslöshet, etc, så tror vi att det inte spelar så stor roll om lösningen är blå, röd eller grön. Inget av de partierna kommer nog att ställa till några tokigheter. Därför kan vi tänka oss lite "kohandel" kring dessa frågor för att få igenom våra tankar kring hjärtefrågorna.

Vi tror helt enkelt att det viktigaste just nu är att vi driver våra hjärtefrågor, eftersom övriga partier inte gör det med samma kraft och emfas. Det kommer förmodligen i sin tur att ge positiva effekter även i andra frågor.

Du nämner också en "klass-aspekt" som jag har lite svårt att förstå. Under 90-talet drevs frågor om "hem-PC" hårt av röda partier och fackförbund, för man ansåg att tillgång till dator INTE skulle vara en klassfråga.

Med samma logik så har jag svårt att se hur kampen mot censur och avlyssning skulle kunna vara en klassfråga. Möjligen med omvänt perspektiv då "de rika" har råd med anonymitetstjänster för 50:-/månad och berörs mindre av de integritetskränkande initiativen.

Mvh/MaD
vice Valkretsledare i Bohuslän för Piratpartiet