23 januari 2009

Bloggträff i de gröna.

Det lät ju trevligt med en bloggträff för grönisar, tänkte jag. Men så upptäcker jag att det planeras in på en fredag i den panka månaden januari. Både stockholmsresa och tjänstledigt utan lön, det blir lite väl kostsamt. Lite visar detta också på ett stort bekymmer som omgärdar politiken. Den som vill ha inflytande ska se till att jobba heltid för partierna eller något närstående. Förslagsvis i Stockholm, då. Så att man kan vara i dom korridorer där framtiden formas.
Är man en heltidsarbetande människa så är man en outsider i politiken, om man inte jobbar på nåt partikansli eller liknande, vill säga. Jag tror att vi gröna ska försöka dämpa eller rent av motverka politikens professionalisering, om vi kan.
Att väldigt mycket politik skapas av människor som ingen valt, utan snarare av folk som dom valdas anställda anställt innebär att kontakten med golvet försvinner.
Vi gröna hade en idé om rotation, dvs att folk skulle röra på sig och inte ha politiken som livstidsuppdrag. Vi glömde att tänka på att räkna in anställningar i det där. Nu finns en växande grupp som i princip levt hela sitt yrkesliv hos oss. Och det är inte lyckat. De gröna ska inte vara en karriär. Så att en bloggträff läggs på en fredag är inget märkvärdigt. Det är liksom bara i linje med ovanstående.

3 kommentarer:

Johan Hellström sa...

Kloka synpunkter Anders.

Anonym sa...

Som arrangör för bloggträffen så vill jag påpeka lite saker.

Bloggträffens dag bestämdes utifrån att vi hade två möjliga dagar, en fredag och en lördag i januari, då språkrören kunde närvara. Vi skickade ut ett mejl till vår sändlista för gröna bloggar och fick visserligen ungefär lika många positiva svar för fredagen som lördagen (något fler fredag), men det visade sig att de flesta av dem som kunde på lördagen var redan riksaktiva, personal och ledamöter. Det var alltså gröna bloggarna själv som valde dagen.

Bloggträffen var mycket lyckad och jag är nästan helt säker på att det kommer att bli fler. Kanske i Malmö nästa gång, om lokalt intresse finns.

Hör gärna av er till mig om ni har frågor om hur vi jobbar med gröna bloggare och bloggträffar.

johan.schiff [at] riksdagen.se

Anders sa...

"Det var de gröna bloggarna själva som valde dagen", säger Johan S. Det är anmärkningsvärt att så många kunde ta tjänstledigt utan lön och dessutom ta sig till Stockholm en fredag i januari.
Jag förstår att det var lyckat, det brukar bli det när det är samma sorts människor som umgås.
I min värld kallas det diskriminering och enfald.