08 september 2008

Inget kön, du är en människa.

Först fick vi veta att tjejen inte fick lov att bada naken med sina kompisar. Det köpte vi med reservationer, alla utom en äldre kollega som såg sin barndoms trauman spelas upp så långt senare. Sen fick hon inte bada alls om andra badade nakna.
Nästa steg är en oro hos föräldrarna för vad som kan komma ut av att tjejen tycker så mycket om att springa och leka med killarna, klättra och leka kurragömma.
Mamma beklagar sig över att hon inte leker med dockor och skäms över henne när släkten hälsar på. Och i flickans vackra bruna ögon ser jag en oro växa fram. Oron över att få skäll och gnäll för att man har roligt på samma villkor som andra.
Piece by piece ska den rebelliska lilla fyraåringen förvandlas till en skötsam familjeflicka, ett gott parti. Om tio år är risken stor att hon bär slöja och har utegångsförbud på kvällarna, medan hennes bror hänger med snubbarna på boxningsklubben eller ännu värre.
En del skulle kalla det kultur och krockar, jag kallar det kvinnoförtryck och medeltid.
Jag är stolt över att få vara en del av motståndet.
Du är inget kön, du är en människa.
Vi står på oss.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Älskar dina ord! Detta skulle jag vilja se i tidningen.

AnnaX sa...

Bra! Hoppas andra små tjejer får möta fler som du inom förskolan.

Anders sa...

Y: detta är min tidning. Tack! när ska DU börja bloggisha igen, då?

A: Tack. Alla ska ju enligt läroplanen motverka stereotypa könsroller. Men vi vet bara alltför väl hur det är med den saken.

En häxa på Vift sa...

Ja, jag håller med dig. Det är förtryck där "kulturen" def inte hängt med i evolutionen.

Anonym sa...

Amen!

Anonym sa...

Word!

Men förtryck finns i alla kulturer. Stereotypa könsmönster vävs in även i vår egen kultur när en liten kille vägras att leka med dockor, klä sej i rosa och förbjuds att klä ut sej med höga klackar och hatt... Där liten kille uppmuntras till kampsport och att vara "tuff".

Där får man hoppas att förskolan och fritids gör som du - ser bakom förälderns attityd och tillåter liten pojke leka som han vill.

Hans Georg Lundahl sa...

qvinnoförtryck, må vara
men medeltid?

läs Régine Pernoud, franska originalet på boken är "La Femme aux temps des cathédrales"

under antiken hade nyfödda flickor samma öfverlefnadsproblem som i dagens Indien och Kina

under medeltiden fins det på Latin och folkspråk en massa flicknamn

under antiken voro en del af dem, de flesta af dem på latin (Caecilia, Julia, Camilla, Claudia, för att nämna några) helt enkelt slägtnamn i femininum

pappans slägtnamn i femininum
huru räckte det till med flera flickor? - öh, hvaddå flera flickor!

pojkars förnamn voro mer varierade, dock ej öfverdådigt

deribland "Sextus, Septimus, Octavus, Decimus": Sjetteson, Sjundeson, Åttonson, Tionson. Af ngn anledning var Nonus (nionde) intet ett brukligt förnamn

Några flickor med förnamnen "Sexta, Septima" (Sjettedotter, Sjundedotter), et c fins derimot ej rapporteradt ett knyst om. Hette pappa Marcus Furius Camillus, räkna med att han hade EN dotter (om ens ngn als) som hette Camilla - om systemet redan fans på hans tid, och intet importerades sednare från karthagerna: Marcus Tullius Cicero hade i alla fall EN dotter som hette Tullia.

Medeltid=kristendom=förbud med exkommunikation och kejserliga förordningar mot att sätta ut nyfödda flickor (eller nyfödda ö h t)=fler döttrar öfverlefde.