12 september 2008

Död åt SJ.

SJ har dom snyggaste reklamfilmerna, men den sämsta servicen ever heard of. Tåget som jag sitter på avgick en jävla timme efter utsatt tid, för att loket gick sönder. Sånt kan hända, men då vill jag höra smekande ord i mitt öra, få gratis kaffe och internetuppkoppling. Eller så. Inte höra att det ordnar sig med anslutningen, utan HUR det ordnar sig. Monopol funkar inte så bra och det är huvudanledningen att jag inte är vänstervänster, utan grön och pragmatisk vänster. Den som erbjuder bra och ekologiskt medveten service, får i min värld gärna tjäna kulor på det. Kapitalismen ska vi smeka medhårs och forma vår väg. Trots nya tåg och välutbildad personal är SJ dyrt och ineffektivt. Det blir så av sig själv, liksom. Släpp in konkurrens på järnvägarna. Och ta mig till S i tid.

2 kommentarer:

NM sa...

Visst finns det problem med monopol, men det är inte helt lätt med konkurrens på en järnvägssträcka. Olika bolag måste samarbeta och risken är att det skulle bli riktigt rörigt...

Problemet med SJ är snarare just att det är kapitalistiskt idag, som alla andra statliga företag. Styrelseordföranden Ulf Adelsohn försvarade den dåliga servicen med "vi går ju i alla fall med vinst". Symtomatisk! Sverige behöver mindre kapitalism och marknadsanpassning och definitivt inte mer!

För övrigt är det livsfarligt att stryka kapitalismen medhårs. Den måste tyglas och regleras och tryckas tillbaka av ett rejält demokratiskt och gemensamt ägande.

Vilse på Värnhem/Anders sa...

Bolagen behöver inte samarbeta, utan banverket administrerar mot en avgift. Not to worry, det löser sig. Vad kapitalismen beträffar, så menar jag att vi ska använda den där den är bra och tygla den där den är dålig. Jag återkommer nog till det med tiden. att avskaffa kapitalismen går inte, eftersom marknader alltid uppstår.