23 augusti 2008

Vänner?

Det är nåt med vänskap jag inte fattar, tänker jag denna regniga lördag, när jag lyssnar på Dolly och irriteras över saker. Om inte en vän kan peka på saker som verkar konstiga och ställa frågor, vem ska då göra det?
Jag vill att vänner och S tar upp saker med mig, även om de smärtar. För i vänskapen ska man aldrig fega ur eller vara tvungen att trippa på tå. Jag har offrat vänner för att deras värderingar och sätt mot andra inte alls synkat med mina. För mig är vänskap en slags kärlek, minus sex och viljan att leva ihop. En vän måste inte dela mina politiska åsikter, tvärtom kan det bidra till bådas utveckling om vi har olika uppfattningar som vi kan bryta med varandra. Däremot måste respekten vara där.

Men jag ser hur lojalitet ofta går före allt annat. Vänner försvarar vänner även när dom beter sig som svin, ofta med orden att man inte ska döma. Det finns en kultur där handlingen inte är viktigast, utan personen som begår handlingen eller utsätts. Dubbla eller trippla standards. Det köper jag inte. Somligt ska fördömas, oavsett vem som utsätts för ont eller vem som begår handlingen. Och det är inte lätt att skilja handlingen från den som begår handlingen. Man är det man gör.
Och om inte jag dömer, vem ska då göra det?

7 kommentarer:

Anonym sa...

Visst kan jag säga att 'du gör fel, eller i mina ögon gör du fel' det beror lite på graden. Men det är ju väldigt populärt idag att säga' jamen så tycker JAAAAAG, det tänker jag inte ändre på, eller så gör jag, andra görsom de vill' och ger sin unge en otäck verbal hurring till, typ..

Anders sa...

Precis, man måste stå upp för det som man tycker är rätt. Postmodern quatsch, ger jag inte mycket för.

Anonym sa...

quatsch??? Där fick du mig, förklara, om du orkar, inne hos mig, jag glömmer ofta var jag varit i cyber....

Anonym sa...

Abrahamian får rätt av Cas

Idrottens skiljedomstol, Cas, ger Ara Abrahamian rätt och kräver att Internationella brottningsförbundet, Fila, ändrar sina regler till kommande OS. "Jättebra. Nu har vi skapat någonting, säger förbundskapten Leo Mylläri.

Anders sa...

j: ordet är synonymt med struntprat. Pidgintyska ;)

B: Ja, jag såg det. Tur för Svensk brottning att det tog en sån vändning. Men "Peter och vargen" borde ändå vara obligatorisk kurslitteratur.

Anonym sa...

How about att inte döma alls..

En häxa på Vift sa...

ja, ärligheten varar trots allt längst och jag vill inte att mina vänner ska försvara mina dumheter utan vill att de ska påtala dem ifall jag är blind nog att inte se det dumma själv.
Man växer ju när man gör sina misstag, om man ser till att lära av tabbarna då såklart.