14 augusti 2008

Så gränslös.

Kvällens bloggpost skulle innehålla en del motvilja mot fenomenet Mia Törnblom. Att planka AA:s tiopunktsprogram och marknadsföra det som en egenkomponerad revolutionerande idé för att öka självkänslan, är inte så etiskt högstående i min bok. Sen att göra sig rik på andras olycka är inte så fint heller. Men kanske är jag lite gammaldags, kanske ska man låta ändamålet helga medlen. Och skillnaderna är måhända hårfina, min terapigrupp fanns på ett privat företag som jobbade åt region Skåne (vårt "landsting"). Men reklam-TV och föreläsningar för tusentals kronor är att ta det ett steg för långt. Och jag är ju en träkmåns som tror på utbildning och så. Det räcker inte att ha levat hårt för att ha lösningar som passar andra. Kanske är det något man missar i självkänslesnacket. Man kan ha en massa olika bekymmer i livet och framför allt kan man i ett välfärdsamhälle som vårt få utrymme att känna efter. vissa bör nog helt enkelt få rådet att inte känna efter om det gör ont nånstans. Sen duger man inte alltid som man är, där har Mia Törnblom och hennes fans fetfel.
Man får fan ta sig i kragen ibland.
Vilken utveckling blir det om folk bara går omkring och duger som dom är?
Man måste vilja utveckling.

Det var var det skulle handla om. Men egentligen handlar den om en maktlöshet och kvardröjande skuld över något som inte är mitt fel och som jag inte kan ändra på.
En ung kvinna som aldrig tycks få eller förmå sig att knäppa på den program som heter: livet kan börja. Om kärlek, så gränslös att det inte kan beskrivas.

11 kommentarer:

Ulla sa...

Har försökt läsa en av hennes böcker och tyckte den var väldigt tunn. Mycket snack men inte så mycket botten.
Det här är första gången jag läser din blogg och ser att det finns mycket intressant här så jag återkommer säkert om jag får.

Vilse på Värnhem/Anders sa...

Det får du. Välkommen!

Ulla sa...

Får jag också?

Em sa...

Mia Törnblom ja... Don't even get me started liksom. Klarar inte ens att se hennes uppenbarelse på tv. "För om jag artikulerar blir allt jag säger sanning"-Mia... Puke.

ylva sa...

Att börja med känslan att man duger som man är det är ju ändå början på en bra utveckling.
Att tro att du måste förändras för att räcka till höjer ju bara kraven du ställer på dig själv ännu mer.
Mia törnblom är väl som alla andra självhjälpsgurun, det är svårt att hitta någon här på jorden som helt jobbar ideelt med sånt....möjligvis mammor och pappor till sina barn.Hon tillför säkert mkt till många och det är väl ändå det som räknas...tycker jag.

Kajsa sa...

Mia Törnblom. Jag har faktiskt inte läst hennes böcker, däremot hört henne tala i diverse tv-sammanhang. Det räcker för mig. Det räcker finfint. Mia Törnblom är ingen stjärna i mina ögon, och hårt leverne är oftast INTE tillräckligt för att rycka upp andra i håret.

Vilse på Värnhem/Anders sa...

K: det ligger väl snarare en fara i att åberopa sitt hårda leverne som samlat CV för diverse "expertuttalanden." Snarare ska man väl frågan dom som klarat sig utan missbruk hur dom lyckats.

JenJen sa...

Du, du har rätt, jag är allergisk mot terapeutisk 'snabbmat', det krävs mer bakgrund, som du säger.

JenJen sa...

Blev förbannad, skrev ett inlägg, ref.ade till ditt inlägg, hoppas ok.

Vilse på Värnhem/Anders sa...

Tack, klart det är ok!

JenJen sa...

Man vet aldig i bloggland, en del är kittsliga...