10 juli 2008

kd/sd?

Göran Hägglund gick visst hårt åt sverigedemokraterna i sitt almedalstal igår. Vore jag Göran skulle jag nog också göra just det. För medan kd har en respektabel fasad, så är sd närmast dödskallemärkt, trots att de står för ganska samma saker. Tal om svensk kultur och om kristen kultur är inte så olika om man tänker efter. Bäggedera är väldigt ängsligt gammaldags och konsekvenserna är ungefär detsamma: islamofobi och familjefundamentalism. I inte så få frågor tangerar dom varandra. Sd har i de flesta kommuner krävt obligatoriska skolavslutningar i kyrkor. Bägge partierna älskar vårdnadsbidrag och skyr samkönade äktenskap. Familjer (vita kristna heteros) omhuldas och aborter borde förbjudas. Och sådär håller det på. Man fjäskar för äldre, inte minst genom att med darr på rösten sätta dem i motsats till andra behövande.
Syskon bråkar för att de är så lika. Som kd och sd.

5 kommentarer:

Tobias Lindgren sa...

"Familjer (vita kristna heteros) omhuldas och aborter borde förbjudas."

För det första är det där inte sant. Det finns "bruna", icke-kristna och homosexuella personer i sd. Sd vill inte heller förbjuda abort eller fri abort utan sänka gränsen från dagens arton till tolv veckor. För det andra undrar jag vad det är för fel på att vara vit, kristen och heterosexuell. Du uttrycker dig rasistiskt, kristofobiskt och heterofobiskt. Ganska motbjudande.

På samma sätt kan man raljera om exempelvis socialdemokraterna. De värnar ju bara svarta, muslimska och homosexuella. Men det var visst inte så politiskt korrekt, va? Jag äcklas av sådana personer som du.

Vilse på Värnhem/Anders sa...

Du har inte förstått. "Exempelvis socialdemokraterna" och de flesta andra svenska pariter värnar om alla, oavsett religion, etnicitet, funktionshinder, sexuell läggning eller ålder. Att du äcklas av mig är ett sundhetstecken.

AnnaX sa...

Så rätt.
Trångsyntheten och förändringsskräcken, eller utvecklingsskräcken kanske man borde kalla det, har de gemensamt.
För övrigt ett drag de delar med t ex muslimska fundamentalister också...

Vilse på Värnhem/Anders sa...

Jo, jag har pratat både med svenska reaktionärer och muslimska och det är anmärkningsvärt hur lika de resonerar.

Anna Fredriksson sa...

För att religion är ett opium för for folket - vilken klok person var det som sa det månne?

Om man nu ska vara lite rättvis, det blir ju tråkigare då, och svårare förstås, så tycker jag att det som är intressant med kd är att de diskuterar värdefrågor, sånt som alla har en åsikt om. PÅ det sättet konkurrerar, eller borde i af, de med mp.
Mp måste våga mer i existenstiella frågor. Beröra, sticka ut hakan, visa att solidaritet är viktigt. Alltid,

anna