05 juni 2008

Barntid?

Har just haft en sittning med logopeden, angående ett barn med särskilda behov. Än en gång slår det mig hur mycket vi i förskolan gör för ungarnas utveckling och hur illa snacket om att föräldrar behöver mer tid med ungarna rimmar med verkligheten. Det behövs en balans mellan hemma och förskola, men det är slående hur mycket bättre ungar utvecklas om de är mycket i förskolan, jämfört med om de mest är hemma. Ju mer särskilda behov ungen har, desto tydligare är det.
Snacket om att vara hemma mycket och längre handlar nog mest om att man tycker att det är skönt att softa och för oss män att vi vill ha markservice och för tjejerna att det är svårt att jobba och passa upp mannen samtidigt. Det har inte ett skit med ungarna att göra. Ungarna utvecklas bäst om de får gå på dagis.

4 kommentarer:

Helene sa...

Ja precis! Håller med! Säger till alla journalister som ringer att barn har det bäst i förskolan.

Ullet sa...

Det skulle nog i sådana fall bero på att trycket på en familj m ett funktionshindrat barn är så stort o samtidigt ska barnet vara barn också, familjen familj o allt funka därhemma. Att också vara en träningsinstitution samtidigt är jättesvårt att orka i längden. Jag var tvungen avstå från mina pedagogiska intentioner efter några år, man orkar inte både vara mamma o se allt ur ett specialpedagogiskt perspektiv heller o fungera. Men samarbete mellan varandra är utmärkt, komplement till varandra, det är jag fullkomligt med på.

En häxa på vift sa...

jag håller med till stor del. Har själv arbetat på förskola och har även flera barn med särskilda behov.
Helt klart så var dagis vansinnigt nyttigt just vad gäller biten att lära sig de sociala koderna och samspelet, där hade jag aldrig kunnat kompensera på det sätt som dagis gjorde.
Däremot tror jag det vore bäst för väldigt många barn om de slapp ha alltför långa dagar på dagis, och då tänker jag främst på de barn som kommer först och lämnar förskolan sist... 12 timmar är häftigt för de små.
Men visst tusan utvecklas de i väldigt positiv riktning tack vare dagis, absolut!
/Nettan aka Paxelle

Runa/elinor sa...

Hej

Är just nu väldigt engagerad i dagisstart för ett barn - eller inte dagisstart... Lovar att berätta om det lite längre fram men till dess är jag väldigt intresserad av dina åsikter som förskollärare och politiskt engagerad. Menar du att alla barn oavsett ålder (över 1 år) och fysiska/psykiska/mentala förutsättningar bör vara på dagis. Och hur länge per dag/vecka? och vad har ekonomin (samhälls-? privat-?)med detta att göra? Formulerar mig medvetet luddigt men lovar som sagt att återkomma...

Senaste veckan har jag förundrats över hur olika uppfattningar olika politiker av olika partifärg haft om detta och är som sagt nyfiken på dina åsikter - här eller i ett eget inlägg. Tar även gärna emot helenes åsikter i frågan .

Ha det gött i solen och jag håller med dig om affs utveckling.